Ezer liter olaj fortyogott az illegális lepárlóban

2010.08.23. 14:36 Módosítva: 2010.08.23. 15:02
Hatalmas olajlepárló berendezést derítettek fel a vám- és pénzügyőrség munkatársai vasárnap egy Kecskemét melletti tanyán. Eddig ismeretlen eredetű ásványi olajból állítottak elő üzemanyagot. Az előállított olajterméket feltehetően eladták, így a gyanúsítottak köre és a bűncselekmény minősítése is változhat.

A működő állapotban lévő, eddig nem látott hatalmas méretű olajlepárló berendezésben ezer liter ásványi olajtermék fortyogott, valamint az épület mellett előkerült még hét darab 200 literes fémhordó, ezekben összesen további 1190 liter ásványolajtermék volt - mondta el Márkus András dandártábornok, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának parancsnoka a helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón.

DVETT20100823030

Az olajterméket, valamint a berendezéseket a hatóság lefoglalta, mivel a tulajdonos nem tudta igazolni a termékek származását. A lefoglalt termékek összetételét laboratóriumi vizsgálat fogja kideríteni.

A büntetés nagysága meghaladhatja az egymillió forintot. A dandártábornok elmondta: a vám- és pénzügyőrség azt is vizsgálja, hogy honnan származik a lefoglalt ásványi olaj.

Ilyen méretű olajlepárló berendezést az utóbbi években nem találtak a vámosok, csak kisebb, házi készítésű és saját ellátásra termelő eszközöket, mondta az Indexnek Sipos Jenő a VPOP szóvivője.

Az illegális üzemben különböző eljárásokkal gyengébb minőségű olajtermékekből készítettek üzemanyagot. Ha ezt nem szakszerűen végzik, az fokozottan balesetveszélyes és a környezetre is veszélyt jelent (2000-ben Kiskunfélegyházán felrobbant egy illegális olajlepárló, amely az ottani alpolgármester fiának telkén állt).

DVETT20100823031

Mint Sipos Jenő elmondta: jövedéki terméket csak adóraktári engedély birtokában lehet előállítani, de ilyet az olajlepárló működtetője nem tudott felmutatni. Tisztázni kell még azt is, mióta állítanak elő üzemanyagot a tanyán és mekkora mennyiségben.

A jelek arra utalnak, hogy nem egyszemélyes bűncselekményről van szó. Az illegális üzemben valószínűleg nem csak saját ellátásra termeltek. Ha az üzemanyagot értékesítették, akkor az orgazdaság és más bűncselekmények gyanúja is fölmerülhet és az elkövetői kör is bővülhet.