Négy embert végeztek ki a brutális rablógyilkosok

2010.08.25. 14:51 Módosítva: 2010.08.25. 22:52
Ugyanaz az ötfős rablóbanda végzett a százhalombattai ékszerüzlet két dolgozójával és egy Budapesten élő vietnami házaspárral is. A rendőrség szerint a fő gyanúsított kíméletlen, gátlástalan, a fegyver hatalmát élvező agresszív ember.

Összesen négy ember halála és legalább hét rablás írható azoknak a gyanúsítottaknak a számlájára, akiknek az elfogásáról ma számolt be  Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Valamennyi gyilkosságot a 29 éves V. Sándor követte el, a rablásokat ugyanő és változó összetételben a többiek hajtották végre. Az öt gyanúsított között egy nő van, a 24 éves T. Emese, ő V. Sándor korábbi élettársa, a többiek alkalmi ismerősök.

Tarkón lőtték az ékszerészt

A rablógyilkoságok közül az elsőre 2009. július 22-én került sor. A százhalombattai ékszerüzletből elcsaltak egy 50 éves férfit, akiből az ékszerboltra vonatkozó információkat vertek ki, majd V. Sándor lelőtte és a holttestet egy előre megásott gödörbe temették Dánszentmiklós külterületén.

Két nappal később a rablók megjelentek az ékszerüzletben, ahol elterelték az 54 éves ékszerész figyelmét, majd V. Sándor őt is tarkón lőtte. Az üzletből a rendőrség szerint körülbelül tízmillió forintnyi ékszert vihettek el.

Kivégezték a házaspárt

A társaság egyik tagja idén májusban figyelt fel rá, hogy a fővárosi Asia Centerben egy vietnami házaspárnál gyakran lát nagyobb összegű készpénzt. A rablók megfigyelték a házaspárt és kinyomozták a lakcímüket. Ezután rendőregyenruhát vettek az interneten, és május 18-án a hazafelé tartó házaspárt igazoltatást színlelve megállították.

A 41 éves férfit és 34 éves feleségét az autójukba tuszkolták, megkötözték és pénzt követeltek tőlük. Mivel nem jártak sikerrel, elvették a náluk lévő kisebb összeget, majd Ócsa külterületére hajtottak, ahol V. Sándor kivégezte a házaspárt. A holttesteket itt is az előre megásott gödörbe temették. Az összesen három, földbe ásott áldozat DNS-alapú azonosítása még nem fejeződött be, valamennyiükkel 9 mm-es lőszerrel végeztek.

Rablások

V.-ék további öt helyszínen követtek el rablásokat. Kettőt (2007-ben Brassóban, illetve 2008-ban Hunyadvárán) Romániában, mindkét helyen pénzváltókat raboltak ki fegyverrel. Hunyadvárán V. Sándor rá is lőtt a pánikgombot megnyomó eladónőre, aki a fél szemére megvakult.

2008. decemberében egy tököli ékszerüzletet raboltak ki. A nyitáshoz készülődő eladónőt fejbe rúgták, majd behúzták a boltba és megkötözték. Itt 27 millió forintnyi ékszert és készpénzt zsákmányoltak.

Egy ácsi ékszerüzletet 2009. áprilisában támadtak meg.Az eladónőt leütötték, később fegyverrel fenyegették, és 13 milliós értékkel távoztak. 2010. februárjában a dunaharaszti kaszinót rabolták ki símaszkban: az alkalmazottat megkötözték, majd a széfből 1,3 millió forintot raboltak.

Elfogták az orgazdát is

A rendőrség mára virradóra elfogta azt az orgazdát is, aki az eddigi ismeretek szerint valamennyi bűncselekménynél segített az ékszerek pénzzé tételében. A nyomozók, akik biztosak benne, hogy további bűncselekmények írhatók V. Sándorék számlájára, az orgazda információi és a lefoglalt ékszerek alapján is próbálnak újabb rablásokat összefüggésbe hozni az elkövetőkkel.

Az elkövetők minden esetben rendkívül körültekintően jártak el, a rablásokat előre eltervezték. Valamennyi ismert esetben ugyanazt a két bérautót (egy fekete Fiat Puntót és egy kisbuszt) használták, a nyomozók ezért most az autóbérlések időpontjaihoz is próbálnak további, felderítetlen bűncselekményeket párosítani.

Az elkövetők azonosítását segítette, hogy Ácson fényes nappal, egy forgalmas üzletsoron követték el a rablást, és több szemtanú is használható személyleírást adott. V. Sándort és T. Emesét augusztus 22-én fogták el.

Gátlástalan, erőszakos gyilkos

V. Sándort a nyomozók gátlástalan, kíméletlen, agresszív emberként jellemezték, aki élvezte a fegyver nyújtotta hatalmat, és a rablások esetén gondolkodás nélkül kész volt azt használni is. Azt ugyanakkor cáfolták, hogy sorozatgyilkosságról lenne szó, az ugyanis másmilyen indítékot és elkövetői profilt feltételez. A gyanúsítottak közül ketten teljes mértékben együttműködnek a nyomozókkal. V. Sándor nincs köztük, de az életfogytiglani börtön elkerülése érdekében ő is tett vallomást.