Büntetőügy lett a motoros rendőr tragédiájából

2010.09.10. 09:08 Módosítva: 2010.09.10. 12:26
Katonai bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tett az országos rendőrfőkapitány az augusztusban közúti balesetben elhunyt tatai rendőrmotoros ügyében. Az elsődleges szakértői vélemény szerint Telegdi Zsolt járműve katasztrofális állapotban volt.

Elkészült az elsődleges szakértői vélemény az augusztusban elhunyt motoros rendőr, Telegdi Zsolt ügyében, írja a Blikk.

Augusztus 16-án meghalt 33 éves Telegdi Zsolt főtörzsőrmesterre emlékeztek hozzátartozói és kollégái a baleset helyszínén
Augusztus 16-án meghalt 33 éves Telegdi Zsolt főtörzsőrmesterre emlékeztek hozzátartozói és kollégái a baleset helyszínén

Az áldozat szüleinek ügyvédje, Magyar György idézett a dokumentumból: "a hátsó gumiabroncs túlzott kopottsága és a helytelenül beállított levegőnyomás műszaki-karbantartási hiányosságként értékelhető". A szakértő szerint a mintázat mélysége meg sem közelítette a minimálisan előírt 1,6 millimétert.

Magyar György szerint a rendőr bukósisakja és a ruházata sem volt alkalmas a használatra. "Nem vitás, hogy szolgálati baleset történt, mert a rendőr szolgálati parancsra indult el" - közölte az ügyvéd.

Az ügyvéd elmondta, felvették a kapcsolatot a rendőrséggel egy peren kívüli egyezség reményében. Azt szeretnék elérni, hogy a félárván maradt gyermekek életjáradékot kapjanak.

Pintér Sándor belügyminiszter még május 31-én rendelt el országos járműszemlét a rendőrségnél. Kiderült, hogy ezt a Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányságon felületesen hajtották végre. Az ügyben fegyelmi vizsgálat indult.

Jelentette a hiányosságokat

Pénteken délelőtt az ORFK bejelentette: a fegyelmi vizsgálat olyan megállapításokra jutott, amelyek alapján nem zárható ki a büntetőjogi felelősség, ezért Hatala József országos rendőrfőkapitány katonai bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tett.

Telegdi Zsolt főtörzsőrmester augusztus 16-án szenvedett halálos balesetet az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tatabánya előtt, a 62-es és a 63-as kilométer között.

A baleset után nem sokkal a 24 Óra című megyei lap - névtelen, de megbízhatónak nevezett forrásaira hivatkozva - azt írta: a tatai rendőr a baleset előtt jelentette elöljárójának, hogy motorkerékpárjának állapota és a kopott gumik miatt a parancs ellenére nem tud elmenni Budapestre. Ekkor azt az utasítást kapta, hogy menjenek be Tatabányára, és onnan autóval utazzanak a fővárosba. Járőrtársával az autópályán elindult a megyeszékhelyre, de a hirtelen kitörő viharban halálos balesetet szenvedett.