Illegális élelmiszer-feldolgozót számoltak fel

2010.09.16. 13:22 Módosítva: 2010.09.17. 10:27

Illegális, működési engedéllyel nem rendelkező kínai élelmiszer-feldolgozó üzemet derített fel csütörtökön a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Budapesten.

Az ellenőrzést az élelmiszerlánc-biztonságért felelős szakemberek - a közelebbről meg nem nevezett helyszínen - erős rendőrségi támogatással, feljelentés alapján hajtották végre, közölte Hajós Ádám fővárosi és pest megyei főállatorvos.

Az engedély nélkül működő üzemben két tonna élelmiszert és élelmiszer alapanyagot lefoglaltak az ellenőrök és elrendelték annak megsemmisítését. A kínai tulajdonos képviselője az áruk származását nem tudta igazolni, így azok másodlagos élelmiszervizsgálatát sem.

A vizsgálat során a kínai tulajdonos képviselője nem mutatott együttműködési hajlandóságot, ezért az ellenőrzés során azt nem lehetett megállapítani, hogy az engedély nélküli üzem mióta működött.

Az ellenőrzés idén a rendőrség feltartóztatta az üzemet elhagyni szándékozó szállító járművet. Ennek átvizsgálása után  szintén engedély nélkül előállított élelmiszert foglaltak le a hatósági állatorvosok, aminek a megsemmisítését elrendelték. A gépkocsiban fellelhető volt a kínai büfék neve, címe is, ahová ezt az árut szállították volna. Ezeket csütörtökön ellenőrzik rendőrségi támogatással.

A tulajdonos többszázezer forintos bírsága számíthat. Emellett ki kell fizetnie a megsemmisítés és az ehhez tartozó szállítási költséget is, további mintegy 200 ezer forintot.