Hazamehettek a bomba miatt kitelepített budaiak

2010.09.23. 08:27 Módosítva: 2010.09.23. 11:41
Egy világháborús bomba miatt Budapesten, a II. kerületi Ferenchegyi úton tizenegy telekről kellett kiköltöztetni a lakókat.

Nem sokkal tizenegy óra előtt a tűzszerészek hatástalanították azt a világháborús bombát, amit még szerdán találtak a II. kerületi Ferenchegyi úton.

A lakók már elkezdtek visszaköltözni és a forgalomkorlátozást is feloldották. A környéket reggel 7 órakor zárták le egy 150 méter sugarú körben.

Hajdu Gábor, a Magyar Honvédség Tűzszerész Alakulatának parancsnoka elmondta: a gyújtót kiszerelték a robbanótestből, a detonátort pedig a helyszínen felrobbantották. Ezt követően a robbanótestet saját gyűjtőhelyükre szállították. A talált robbanószerkezet egy II. világháborús gyújtóval felszerelt cseh bomba. Ez kuriózumnak számít, mivel ilyet ritkán találnak, tette hozzá a parancsnok.

A száz kilogrammos világháborús bombát egy építkezésen találták még szerdán, a honvédség tűzszerészei viszont úgy döntöttek, hogy már csak csütörtökön kezdik meg a robbanószerkezet szétszerelését.

Papp Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese csütörtök reggel elmondta, hogy az ideiglenes kiköltöztetésben tizenöt rendőr és a polgári védelem munkatársai segédkeztek.