Hazajönnek a magyar Himalája expedíciók

2010.10.01. 19:12
A mostoha időjárás miatt visszafordult mindkét magyar expedíció. Sem a Sisapangmát, sem a Cso Ojut nem sikerült megmászni. A lábprotézissel mászó Erőss Zsolt épségben lejött a hegyről.

Két magyar expedíció is próbálkozott idén himalájai csúcsok meghódításával, de egyikük sem járt sikerrel. Október elsején mindkét expedíció bejelentette, hogy a rossz időjárási körülmények miatt visszafordulnak.

Erőss Zsolt expedícióját azért kísérte nagy érdeklődés, mert a hegymászó műlábbal akart feljutni a hegyre. Erőssnek télen ugyanis egy hegymászóbaleset miatt amputálni kellett egyik lábát. Hét hónappal a baleset után pedig már újabb túrára indult. A cél a 8201 méteres Cso Oju volt, amelyet egyébként az egyik legkönnyebb nyolcezer méter feletti hegynek tartanak. Erősst a lábprotézise nem akadályozta abban, hogy eljusson a hétezer méteres magasságba, az időjárás volt az, ami miatt a levonulás mellett döntöttek.

A hegyen hetek óta havazott, a felsőbb régiókban mély volt a hó, ami nem csak a mozgást nehezíti, de a lavinák miatt életveszélyes is. A hét közepén egyelőre tisztázatlan körülmények közt lavina vitt el néhány serpát, amelyek közül néhány az expedíciónak, vagy a velük dolgozó operatőrnek dolgozott.

Erőss célja, hogy megmássza mind a tizennégy nyolcezrest. Ez eddig huszonegy hegymászónak sikerült a világon. A magyar alpinista nyolcat hódított meg, igaz, az Everestet palackozott oxigén használatával, és ezt nem fogadják el érvényes mászásként. 1999-es Nanga Parbat expedíciója viszont, amikor is egyedül jutott fel a csúcsra, világszínvonalú teljesítménynek számított.

A Sisapangma is érintetlen maradt

A visszafordulás mellett döntött a másik magyar expedíció is, amely a legalacsonyabb nyolcezres, a Sisapangma meghódításával kísérletezett. Klein Dávid és Ács Zoltán csapata az erős szél és a havazás miatt fordult vissza. Döntésük előtt konzultáltak Erőss Zsolték expedíciójával is.

Az expedíció levonulása mellett szólt az is, hogy Ács Zoltán tüdőproblémákkal küzdött, köhögött, antibiotikumot szedett.

Klein Dávid egyébként arról ismert, hogy ő a hegymászó, aki a legtöbbször nem mászta meg a Mount Everestet. Eddig hat alkalommal próbálkozott a világ legmagasabb hegycsúcsával, de a mostoha időjárás, a betegségek, az erős szél mindig visszafordították. 2005-ben Klein 8500 méterig mászott, akkor egy vihar miatt kellett feladnia. Ugyanebben az időszakban mégis többen feljutottak a csúcsra, előző nap a supermomnak becézett idős asszony, Monika Kalozi lobogtatta fenn a zászlóját.

Klein az Everest-mászás egyik legsikeresebb évében, 2006-ban is elindult. A magyar hegymászó 8450 méterig mászott, de állítása szerint az erős szél és a mély hó miatt vissza kellett fordulnia. Ugyanez az időpont, május 16-a sokak számára mégis a siker napja volt, egy Tormod Granheim nevű mászó pedig le is sízett a csúcsról.

Azóta még háromszor nem jutott fel. Legutóbbi expedícióján egy lavinabalesetben meghalt társa, Várkonyi László.

Klein Dávid korábban megmászta a Gashebrum II-t (8035 méter), és a Cso Ojut.