Rendőrök vitték el Geréb Ágnest

2010.10.05. 18:25 Módosítva: 2010.10.05. 22:16
Az Index információi szerint előállították Geréb Ágnest, miután a Napvilág Születésházhoz mentőt kellett hívni egy újszülötthöz. A gyereket újra kellett éleszteni. Geréb mellett a rendőrök elvitték három társát is. Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.
gereb250

Rendőrök szállták meg kedd délután Geréb Ágnes XII. kerületi központját, egy lakást, ahol otthonszülési felkészítőt tartott egy csoportnak. Úgy tudjuk, a tanácsadás idején egy kismamánál megindult szülés, és a gyermekhez mentőt kellett hívni. A koraszülöttet újra kellett éleszteni.

Az MTI információi szerint a születésház előtt az újszülött édesapja intett le egy mentőautót azzal, hogy a csecsemő meghalt, most próbálják az épületben életre kelteni.

Geréb otthonszülő központjában zajló eseményekről egyelőre az egyesület szóvivőjének sincsenek pontos információi, mivel a helyszínre érkezett rendőrök letiltották a bentlévőket a telefonálásról.

Gerébet őrizetbe vették, a kiérkezett akciócsoport pedig egy ideig a lakásban tartotta a tanfolyam résztvevőit.

Geréb elszállítása után a lakásban maradt egyik bába mobilját a beszélgetés közben vették el. Annyi kiderült, hogy az akció megkezdése után még legalább húszan a helyszínen rekedtek.

Egy, az előadáson résztvevő nő arról számolt be, hogy kihívták a szobából a tanfolyamot tartó KÁ-t, majd kicsit később bejött Geréb Ágnes, és elmondta, hogy mentőt kellett hívni, maradjanak csendben, hogy ne zavarják a dolgokat. "Nem tudom, mennyi idő múlva, jó soká megérkeztek a mentők, plusz a Czerny kocsi. Nem sok mindent hallottunk, de nagy rohangálás meg vészhelyzet-érzés nem volt. Jóval később vitték el a babát, fél óránál biztos több volt." A rendőrök ez után érkeztek meg, igazoltattak mindenkit, ezután ha lassan is, de mindenki elmehetett. A résztvevő végül annyit jegyzett meg, hogy "az előadásról kihívott KÁ visszajött, annyit tudtunk beszélni, hogy a mama jól van, baba kérdésesebb, bármi lehet."

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére közölte: a bejelentést kaptak, miszerint a XII. kerületben, az Alma utca egyik házában feltehetően egy otthon végzett szülés során a megszületett kisbabát újra kellett éleszteni. Az újszülött gyermeket és az édesanyját is kórházba szállították.

Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, majd őrizetbe vették. Több tanú kihallgatására is sor került.

Geréb Ágnes ellen az elmúlt években többször emeltek már vádat gondatlan veszélyeztetés miatt, 2007-ben pedig három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Egy 2003 karácsonyán történt otthon szülés miatt maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták Gerébet és társait. A büntetőper idén júniusban újrakezdték, az orvosnő ügye a Fővárosi Bíróság elé került, mert az eddigi vádak mellett felvetődött a gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja is.