Elítélték a magyar iskolásokkal ügyeskedő osztrák polgármestert

2010.10.14. 17:29
Hamis lakcímre jelentett be magyar kisdiákokat, felfüggesztett börtönt kapott egy volt burgenlandi polgármester.

Hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az osztrák bíróság hivatali visszaélés miatt a burgenlandi Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, aki ottani lakcímre jelentett be  magyar gyerekeket, hogy ne szűnjön meg az iskola.

Werner Falb-Meixner elismerte, hogy polgármestersége idején, 2006 és 2008 között anélkül jelentette be az iskola négy magyar tanulóját zurányi lakcímekre, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna. Hivatali visszaélésben azonban nem vallotta bűnösnek magát - tudósított az osztrák közszolgálati média (ORF) a honlapján.

A jelenleg tartományi tanácsos (a tartományi kormány tagja) Falb-Meixner azzal védekezett, nem tudta, hogy törvényszegésnek számít, amit tett. Mint mondta, meggyőződése volt, hogy senkinek nem okoz ezzel kárt, az iskolát viszont megmenti a bezárástól. Az ítélet nem jogerős, a politikus az ítélet semmissé nyilvánítását kérte. A bíró kérdésére, hogy miért folyamodott ehhez az eszközhöz, a politikus azt mondta: "mert ez bevett gyakorlat Burgenlandban".

Az ügyben korábban már három másik vádlottat is felfüggesztett börtönre ítéltek, egyet pedig felmentettek. Elmarasztalta a bíróság az iskola volt igazgatóját és két önkormányzati ügyintézőt és felmentett egy másik iskolaigazgatót.

Először 2006-ban történt meg, hogy úgy tűnt, a törvényben meghatározott legkisebb létszám, kilencven fő alá csökken a 10-14 év közötti gyerekeket fogadó oktatási intézmény (Hauptschule) tanulóinak létszáma a Hegyeshalomtól nem messze lévő faluban és ezért be kell zárni az iskolát. Falb-Meixner ekkor utasítást adott két magyar diák bejelentésére. 2008-ban a helyzet megismétlődött és újabb két gyereket jelentettek be.

Az ítélethirdetés után nyilatkozva Falb-Meixner nem zárta ki, hogy lemond tartományi tanácsosi tisztségéről.