Éter szivárog egy tehervagonból Kiskunlacházán

2010.10.20. 13:50 Módosítva: 2010.10.20. 15:23
Kezdetben beazonosítatlan anyag szivárgása miatt lezárták a kiskunlacházi vonatbaleset környékét 200 méteres körben a rendőrök.

Ismeretlen anyag szivárgása miatt biztonsági okokból lezárták a kiskunlacházi vonatbaleset környékét 200 méteres körben a rendőrök.

A baleset szerdán nem sokkal dél előtt történt Kiskunlacháza mellett egy vasúti átjáróban. Egy vonat ütközött egy sóderszállító kamionnal. A kamionos a jól működő fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre. A vonat vezetője a helyszínen meghalt, a kamion sofőrje súlyosan sérült.  

Az ütközéstől a teherautó és mozdony a sínek melletti árokba borult, két tehervagon pedig kisiklott. Az egyikből eddig beazonosítatlan folyadék csöpög, mondta az Indexnek a katasztófavédelem sajtósa.

Mivel a balesetet szenvedett tehervonat szivárgó tartályában akár veszélyes anyag is lehet, a környéket csak védőruhában lehet megközelíteni, a vegyi felderítők pedig már a helyszínen vizsgálódnak.

Annyi bizonyos, hogy a tartáykocsi alapvetően üres, a jelzésen eredetileg szereplő anyag nincs benne. Valami csöpög ugyan belőle, de az első meg nem erősített információkkal ellentétben nem robbanásveszélyes a tartályban lévő kevés folyadék. Feltehetően a tisztítás után maradhatott még valamennyi dimetil-éter (ami egy szerves oldószer) higított állapotban, de a mérések nem mutattak ki veszélyes koncentrációt, derült ki délutánra.

Jelenleg a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalon áll a forgalom. A MÁV-START Zrt. az utasok elszállításához megrendelte az autóbuszokat. Az átszállások miatt 25-30 perces késére kell számítani. A szakemberek egyelőre nem tudják, mikorra áll helyre a közlekedés, mert a vasúti pálya 300 méter hosszan megrongálódott.

A baleset helyszínétől nem messze egy másik baleset is történt. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. mentőhelikoptere a mezőn szállt le, de egy kamionos a földútról letérve a tükrével így is nekiment a helikopter lapátjának. A gép sérülése nem jelentős, felszállni azonban már nem lehetett. A helikopter a súlyosan megsérült kamionsofőrt szállította volna el, akit végül a ráckevei esetkocsi vitt be a Merényi kórházba.