Fegyházba kerülnek a putnoki támadók

2010.10.26. 13:45
Jogerős ítéletével fegyházbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla a putnoki emberölési kísérlet több vádlottjára. A férfiak társaikkal 2007-ben fegyverrel támadtak egy társaságra és súlyosan megsebesítették annak több tagját

Az ügy első- és másodrendű vádlottjára 15-15, míg harmadrendű vádlottjára 10 év fegyházbüntetést szabtak ki több emberen elkövetett emberölési kísérlet miatt. Ugyanezen vád alapján a negyedrendű vádlott 7 és fél év, az ötödrendű pedig, aki a fenti négy testvér sógora, 6 és fél év börtönbüntetést kapott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon 2007 nyarán az első- és harmadrendű vádlott az utcán italozott. Az alkohol hatása miatt agresszívvá váltak és szidalmazni kezdték a szemközti háznál szalonnasütésre összegyűlt társaság tagjait. A vendégségbe érkező egyik férfi visszaszólt nekik, ezért később – az időközben hozzájuk csatlakozó többi vádlottal – felfegyverkezve berontottak a ház udvarára és az ott összegyűltekre támadtak.

A kaszával, késekkel, karddal és vasvillával felfegyverkezett öt férfi a korábban nekik visszaszóló sértettre támadtak: az elsőrendű vádlott hason szúrta, míg a többiek a földön eszméletvesztésig rugdosták, majd mellbe szúrták. A vádlottak egy másik férfira is rátámadtak: ő az elsőrendű vádlott támadását még hárítani tudta, de a másodrendű vádlott hasba szúrta.

Az időközben karókkal és más eszközökkel felfegyverkezett sértetti hozzátartozók és a megtámadottak segítségére siető rokonok kikergették a vádlottakat az udvarról, akik a negyed- és ötödrendű vádlottak közeli házaiba menekültek. A sértettek segítségére siető felfegyverkezett tömeg bosszújától a vádlottakat csak az időközben nagy erőkkel kiérkezett rendőrség védte meg.

A büntetett előéletű, illetve többszörös visszaeső vádlottaknál súlyosító körülményként értékelte a bíróság – többek között – a veszélyes eszközök használatát, az útonállásszerű elkövetési módot, az élet és testi épség elleni bűncselekmények riasztó mértékű elszaporodottságát. Enyhítő körülményként pedig néhányuknál más mellett azt vette figyelembe, hogy több kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodniuk.