Megtalálták a legnagyobb hazai indiaikender-ültetvényt

2010.10.27. 14:37 Módosítva: 2010.10.27. 14:38
Nagy mennyiségben találtak indiai kendert Győr környékén, erről a Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar megyei rendőrség számolt be.

Négy helyszínen összesen 1540 tőnyi indiai kendert és kilenc kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket, a termesztéshez használt eszközöket, valamint 4,5 millió forint (vélhetően az első termés eladásából származó) készpénzt foglaltak le múlt kedden. Őt győri férfit előzetes letartóztatásba helyeztek.

A korábban felfedezett, vietnamiak által működtetett ültetvények közül 1200 töves volt a legnagyobb, míg a kábítószer előállítása miatt jogerősen elítélt Farkas Péter birkózó és társai körülbelül nyolcszáz növényen termesztették a drogalapanyagot.

A Győr környékén tevékenykedő csoport négy tagját a helyszínen, az ötödiket félnapos hajsza után Győrben fogták el. Győrságon, Győrszemerén, Győrújbaráton és Ménfőcsanakon egyszerre, kommandósok támogatásával csaptak le a kenderültetvényekre. A csoport vezetője mezőgazdasági vállalkozó, helyettese lovardaüzemeltető, így az ő vagyonosodásuk nem volt feltűnő. A három másik tag kertész, illetve munkanélküli hentes, valamint állástalan pék.

A termesztéshez szükséges műszaki eszközökkel felszerelt ültetvények között volt olyan, ahol az ól egyik felében még disznókat tartottak, a másikban pedig már vadkender termett.

A társaság tagjai körülbelül egy éve kezdtek munkához, a termést azonban nem Győrben, hanem - egy fővárosi közvetítőn keresztül - Debrecenben dobták piacra. Infrastruktúrájuk folyamatosan bővült, amit jól mutat, hogy volt olyan telephely, amelynek jó része még ürességtől kongott.

A csoport a korábban elfogott vietnami termesztőkről szóló sajtóhírek alapján gondolta ki, hogy belevág az ültetvénytelepítésbe.

A termésből 300 ezer adagra futotta volna; így a lefoglalt mennyiség értéke 600 millió forintnyira tehető.

Bejelentették: a hajnali órákban, egy fertőszentmiklósi családi ház melléképületében újabb ültetvényre bukkantak; a több mint háromszáz tő termesztésével egy embert gyanúsítanak.