Partot ért az árboctörött lengyel vitorlás

2010.11.02. 07:48
A lengyel kadéthajó utasai, köztük 36 fiatal, sértetlenek. A hajót Falmouth kikötőjébe vontatták.

Partot ért hétfőn a brit szigeteknél a lengyel kadéthajó, amelynek árbocai eltörtek egy viharban a múlt pénteken. A vitorlás ezután zátonyra futott 160 kilométerre, Délnyugat-Anglia partjaitól. A hajó 47 utasa, köztük a 36 ifjú vitorlástanonc biztonságban van, és mindannyian sértetlenek.

14 éves körüli tanulók a Fryderyk Chopinről elnevezett vitorláson gyakoroltak, amikor a brit Scilly-szigetektől 160 kilométerre délnyugatra, a heves szélben eltörtek az árbocok. A vitorláson senki sem sérült meg, és a kapitány azonnal kapcsolatba lépett a brit parti őrséggel, amely mentőakciót indított a múlt pénteken. A vitorlásnak volt motorja, de nem indították be, mert a kapitány attól tartott, hogy a letört árboc kötélzete belegabalyodhat a hajócsavarba.

A brit parti őrség kérésére két teherhajó, valamint egy nagyobb halászhajó is a vitorlás megsegítésére indult. Végül ez utóbbi vontatta be hétfőn a délnyugat-angliai Falmouth kikötőjébe a lengyel hajót, miközben az utasok, a 36 gyerek és tanáraik, valamint a hajó személyzete egy brit utasszállító hajóval érkezett meg a kikötőbe. A brit haditengerészet egy helikoptert helyezett készenlétre, de arra végül nem volt szükség.

"Nagyon bátran viselkedtek a gyerekek. Amiben tudtak, segítettek, és most folyatni szeretnék az utat, de egyelőre nem tudjuk, hogy erre mennyi esély van"- mondta a megérkezés után az egyik tanár, Maljolzata Michalkiewicz. Az 1992-ben vízre bocsájtott Fryderyk Chopin a múlt héten indult el Plymouth kikötőjéből a lengyel fiatalokkal a fedélzetén. A vitorlás következő állomása a spanyolországi Vigo lett volna, ahonnan a tervek szerint az Atlanti-óceánon átkelve a Karib-tengerre hajóztak volna.