Vénemberként szállt fel a gépre, fiatal kínaiként landolt

2010.11.05. 15:30 Módosítva: 2010.11.05. 15:31
Fehér aggastyánnak maszkírozott kínai fiatal jutott fel egy kanadai repülőgépre, aztán menekültstátusért folyamodott.

Fehér, amerikai öregembernek maszkírozta magát egy kínai fiatalember, és sikerült feljutnia október 29-én az Air Canada 018-as, Hongkongból Vancouverba tartó járatára. A súlyos biztonsági mulasztást csak a levegőben fedezték fel - jelentette a CNN.

t1larg.disguise.cnn

A húszas éveiben járó férfi nevét személyiségjogi okokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra. A jelek szerint szándékosan leplezhette le magát: a fedélzeten kiment a mellékhelyiségbe, ahol megszabadult zseniális álcájától, és kínaiként tért vissza a helyére.

A gépre való feljutás körülményeiről egyelőre csak annyi derült ki, hogy a fiatalember egy 1955-ös születésű amerikai állampolgár beszállókártyáját mutatta fel, és egy törzsutaspontok gyűjtésére alkalmas hitelkártyával (Aeroplan) igazolta személyazonosságát, bár annál körülbelül húsz évvel idősebbnek nézett ki.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi több órával a felszállás után miért vette le a szilikomaszkját, szemüvegét, barna sapkájától és kardigánját.

A Kanadai Határszolgálati Ügynökség (CBSA) az "álcázás hihetetlen eseteként" emlegette az esetet a CNN által megszerzett belső irataiban. Az okmányok szerint a repülőtársaság biztonsági szolgálata előre jelezte, kogy a gépen egy lehetséges imposztor, egy olyan idős ember utazik, akinek feltűnően fiatalos a keze. A fiatalembert Vancouverben a határőrizet emberei kísérték le a gépről, kanadai menekültstátusért folyamodott.

Az Air Canada szóvivője, Pete Fitzpatrick szerint a járat utasai a felszállás előtt több biztonsági ellenőrzésen estek át, beleértve a kínai hatóságok által elvégzett útlevél-ellenőrzést.