6 milliárd dolláros a világ legdrágább válása

2010.11.07. 10:25 Módosítva: 2010.11.07. 10:57
Dmitrij Ribolovlev orosz milliárdos nem kötött házassági szerződést, ezért a felesége akár 6 milliárd dollárt is elszedhet tőle a világ legdrágább válóperén. A nyugati sajtó szerint viszont nem az asszony, hanem a vállalatbirodalmára pályázó orosz politikusok elől menti át a pénzét Ciprusra.

Ribolovlev az egykori permi orvos 8,6 milliárd dollárra becsült vagyonával a 79. helyen áll a Forbes Magazin listáján. Vagyontárgyai között szerepel egy százmillió dolláros amerikai villa, egy nagy yacht, egy Airbus A319 és egy Dassault Falcon típusú repülőgép, egy nagy telek a németországi Kölnben, Van Gogh és Picasso számos festménye, és részben övé Oroszország két legnagyobb műtrágya-gyára, a Silvinit és az Uralkali is, a londoni tőzsde tavaly csak az utóbbit 34 milliárd dollárra értékelte.

Az orosz milliárdos válópere 2005-ben kezdődött Genfben, ahol jelenleg is él. A per idejére a svájci bíróság befagyasztotta Ribolovlev svájci, amerikai, ciprusi, szingapúri és a Virgin-szigeteki vagyonát, mivel felmerült, hogy a lehető legnagyobb részt el akarja titkolni a volt felesége elől, és a javait Cipruson bejegyzett alapokba akarja helyezni. Ribolovcev feleségének ügyvédei cáfolják a vádakat, és tovább keresik az exférj rejtett vagyontárgyait.

A nyugati sajtó szerint viszont a milliárdos nem a válás miatt menekíti a vagyonát, hanem mert Oroszországban nyomást gyakorolnak rá, hogy adja fel vegyipari vállalatbirodalom feletti ellenőrzését. A francia Le Temps látszat-válásnak nevezte pénzmentő akciót, bár hozzátette: az Uralkaliban tartott részvénypakettet Ribolovlev már eladta 5,3 milliárd dollárért.