Műkincsrablókra csapott le a rendőrség az autópályán

2010.11.18. 14:21 Módosítva: 2010.11.18. 14:24
Két hónapja már felfigyelt a három férfira a rendőrség: egy ellenőrzés során akkor több festmény, festményekről készült fotó és egy szobor került elő, amelyek eredetét nem tudták igazolni.

Valószínűleg  külföldről származó, nagy értékű festményeket találtak két szerb állampolgár gépkocsijában az M6-os autópályán.

A két férfit hétfőn az autópálya Tolna megyei szakaszán fogta el a megyei rendőr-főkapitányság az autópálya-rendőrséggel és a Terrorelhárítási Központtal együttműködve, összehangolt akció keretében, míg szintén szerb állampolgárságú társuk a fővárosban került rendőrkézre - nyilatkozta Farkas Kinga, a főkapitányság sajtóreferense.

Egyszer már lebuktak

Az akció előzménye volt, hogy szeptember 28-án, szintén az M6-oson, Bátaszéknél egy ellenőrzés során a három férfi gépkocsijából több festmény, festményekről készült fotó és egy szobor került elő, amelyek eredetét nem tudták igazolni. A megyei főkapitányság ezt követően rendelt el nyomozást, mert a gyanú szerint a műalkotások külföldön elkövetett bűncselekményekből származnak.

A hétfői elfogás során a rendőrök az autóban három festményt találtak; ezek eredetének, illetve eredetiségének a vizsgálata folyamatban van.
Farkas Kinga a műalkotásokról nem közölt részleteket, de megjegyezte, hogy az adatok szerint azok ötvenmillió forintnál nagyobb értéket képviselnek.

A csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett szerbeket különösen nagy értékre elkövetett orgazdasággal gyanúsítja a rendőrség.