Formalint itattak Margit nénivel a műtét előtt

2010.11.25. 08:34
Béltisztító folyadék helyett mérgező formalint adtak egy műtétre váró betegnek a soproni kórházban. Várnagy Mihályné Margit belehalhatott volna, ha megissza a három liter mérget, szerencséjére két korty után jelentkeztek a panaszok. Igaz, orvos a mérgezés után hét órával vizsgálta először.

Gondatlanságból majdnem megmérgeztek egy 69 éves asszonyt a soproni kórházban, írja a Blikk.

Várnagy Mihályné, Margit néni rutinbeavatkozásra, aranyérműtétre feküdt be a kórházba. A műtét előtti este a nővérek három liternyi folyadékot adtak neki azzal az utasítással, hogy azt mind igya meg. Elvileg béltisztító folyadékot kellett volna kapnia, de mint később kiderült, halálos mérget, formalint itattak vele.

Margit néni a műtét hajnalán, négy órakor kortyolt bele először az italba, ami azonnal marni kezdte torkát és gyomrát, illetve kezei is lezsibbadtak. Szólt a nővéreknek, de ők csak azt mondták, biztos túl gyorsan kortyolt az italból. Orvos csak hét órával a mérgezés után, délelőtt 11-kor vizsgálta ki.

Amikor Margit néni elárulta neki, hogy csak két kortyot ivott meg a háromliternyi folyadékból, amit a műtét előtt el kellett volna fogyasztania, az orvos beleszagolt a kancsóba, majd sietve távozott, írja a Blikk. Margit nénit ezután mentőhelikopterrel szállították át a budapesti Péterfy kórház toxikológiai osztályára, ahol savlekötővel és antibiotikumokkal megakadályozták a további mérgezést.

Zacher Gábor, a Péterfy kórház osztályvezető főorvosa szerint Margit néni teljesen felépülhet a mérgezésből. A szakember szerint ha mind a három liter formalint megitta volna, biztosan meghal. A megmérgezett asszonyt a Blikk értesülései szerint pert fontolgat a soproni kórház ellen.