Havas idő jön

2010.11.25. 11:59 Módosítva: 2010.11.25. 12:47
Változékony időjárás, csapadékos napok jöhetnek a hétvégén a legvalószínűbb meteorológiai modellek szerint. A Nagykanizsa-Budapest-Záhony vonaltól északra havazás és havaseső, attól délre eső, zápor lesz jellemző. Péntekről szombatra virradóra a hegyekben tíz centi friss hó is hullhat. A síkvidékeken akár öt centi is eshet, de meg nem marad.

"Európa legnagyobb részén alacsony nyomású légköri képződmény alakítja az időjárást, a következő 24 órában egy mediterán ciklon mélyül ki, melynek középpontja észak-kelet felé haladva a Kárpát-medence felett is elvonul" - kezdte a következő napok várható időjárásának elemzését kérdésünkre Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa.

A legvalószínűbb modellek szerint péntek délutántól nyugat-délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik Magyarországra, amely vegyes halmazállapotú csapadékot okoz. Az ország nyugati és északi részén hó, havaseső, délen-délkeleten döntően eső, időnként havaseső valószínű.

"Péntek estétől szombat reggelig, kora délelőttig hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Budapest-Záhony vonaltól észak-északnyugatra körübelül lepel és öt centiméter közötti friss hó valószínű, a magasabban fekvő területeken akár tíz centiméter fölötti hó is hullhat" - mondta érdeklődésünkre Jenki.

Elmondása és a legvalószínűbb modellek szerint a hó a síkvidéki területeken általában olvadni fog, de - főként a Bakonyban - az erős lökésekkel kísért északnyugati szél néhol hóátfúvást is okozhat.

A következő napokban több mediterrán ciklon is eléri a szárazföld belsejét, így nálunk is változékony időre van kilátás. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és többször hullhat eső, zápor, elsősorban nyugaton és északon havaseső, hó is eshet. A minimumhőmérséklet a kevésbé felhős hajnalokon országszerte fagypont alatt, a borult időszakokban általában kevéssel 0 fok felett valószínű.