Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Profi bankjegyhamisítókat fogtak Budapesten

2010.12.01. 12:25
Az utóbbi évek egyik legjobb bankjegyhamisítványát állította elő és hozta forgalomba az a három férfi, akiket Budapesten fogtak el nemrégiben; a pénz mellett a nyomozók hamis bérleteket és bizonyítványokat is találtak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2010. október 13-án elfogott három férfit Budapesten, akikhez az utóbbi évek legprofibb pénzhamisítási bűnügye köthető, közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán. A három férfi - R. Attila, V. Tibor és K. Béla - 2009 vége óta  állított elő nyomdatechnikai úton és hozott forgalomba a hamis tízezer forintos bankjegyeket, amelyekből a Magyar Nemzeti Bank idáig már 2900 darabot (azaz 29 000 000 forintot) vont ki a forgalomból.

A hamis bankjegyeket R. Attila vidéki házában állították elő, ahol a rendőrök lefoglalták a hamisításhoz használt eszközöket is, köztük nagy teljesítményű nyomdai gépeket, valamint jelentős mennyiségű, a gyártáshoz előkészített papíralapanyagokat, amelyek már tartalmazták a 10 ezer forintos bankjegy vízjel- és biztonságiszál-imitációját.

hamispenz16

A rendőrök lefoglaltak még több mint 17 millió forint értékű hamis BKV-MÁV-Volán egyesített bérletet, továbbá különböző hamis okiratok előállításához használt bélyegzőket és üres bizonyítványokat is.

A gyanúsítottakat az ügyben illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezte - tették hozzá.

"Megállapítható, hogy a gyanúsítottak által előállított hamis bankjegyek az utóbbi időszak egyik legjobb forintbankjegy-hamisítványának tekinthetők, melyek a biztonsági elemek jó minőségű imitációjának köszönhetően az állampolgárok megtévesztésére fokozottan alkalmasak voltak" - áll a közleményben.