Cápa támadott meg négy turistát Sarm-es-Sejknél

2010.12.02. 13:09 Módosítva: 2010.12.02. 14:57
Hajtóvadászatot indítottak egy óceáni fehérfoltú cápa után a Vörös-tengeren, mert a feltételezések szerint két alkalommal is orosz turistákat sebesített meg életveszélyesen.

Négy orosz turista életveszélyesen megsérült két cápatámadásban a Vörös-tengeren, az egyiptomi Sarm-es-Sejk közelében, írja a Daily Mail.

Valószínűleg mindkétszer ugyanaz az óceáni fehérfoltú cápa csapott le. Szerdán leharapta két ember karját, egy nappal korábban pedig egy nő lábát és hátát, illetve egy férfi lábát marcangolta szét. A nőt újra kellett éleszteni a parton.

Hasszán Szálem búvároktató elmondta, hogy merülése idején őt is megtalálta a ragadozó, de el tudta ijeszteni. "Buborékokat fújtam a pofájába, ettől továbbállt, de a nőt vette célba", mondta.

bm shark fgh11088 06

Mind a négy áldozatot Kairóba vitték, kritikus állapotban vannak.

A turistákat figyelmeztették a veszélyre, a cápa után hajtóvadászatot indított a parti őrség.

Találgatják az okokat

Az egyiptomi környezetvédelmi minisztérium szerint elképzelhető, hogy egy teherszállító hajóról elpusztult birkákat dobáltak a tengerbe, ettől vadultak meg a cápák. Egy természetvédelmi szakértő pedig azt fejtegette, hogy a cápák azért merészkedtek a part közelébe, és kezdtek ott vadászni, mert a túlhalászás miatt nem találtak élelmet az élőhelyükön. Azt sem zárta ki, hogy egy hajó ütést mért az állatokra, ami teljesen összezavarta őket.