Egy teherautónyi műkincset raboltak el Spanyolországban

2010.12.02. 15:55
Egy ötmillió euró értékűre becsült Picasso-alkotás is lehetett azon a műkincseket szállító teherautón, amelyet fegyveresek raboltak el Spanyolországban. A rendőrség azt gyanítja, hogy a rablókat egy belső informátor segítette.

Egy németországi időszaki kiállításról szállítottak vissza festményeket madridi és barcelonai galériáknak teherautón, amikor a járműre fegyveresek támadtak, és a teherautóval együtt elvitték a műkincseket, közölték csütörtökön a spanyol hatóságok.

A három, maszkot viselő fegyveres Madrid déli külvárosában, Getaféban támadt rá a parkoló teherautóra. A helyi tanács illetékese, Sara Hernandez azt mondta: a nyomozás eddigi adatai arra utalnak, hogy belső informátoruk volt a rablóknak, akik pontosan tudták, hogy mikor érkezik a kocsi, hol fog parkolni, és mikor kell továbbindulnia. A tolvajok a kamiont a saját kulcsaival nyitották ki, csak a raktár zárát kellett felfeszíteniük. A támadáskor a román állampolgárságú sofőr állítólag nem volt a járműben. Egyelőre nem világos, hogyan lehettek a kulcsok a kamionban. Az ipari kamerák rögzítették ugyan a rablást, de a felvételek alapján nem felismerhetőek az elkövetők.

A támadás még a szombaton történt. A rendőrség egyelőre nem közölt részleteket, így nem tudni, hogy miért csak most hozták nyilvánosságra a hírt. Sem a rendőrség, sem a tanácsnok nem árulta el, hogy milyen festményeket vittek el a rablók. Az El Pais nevű spanyol lap úgy tudja, hogy az ellopott festmények között van Picasso egyik, ötmillió euró értékűre becsült alkotása, a kolumbiai Botero több festménye és a katalán Antoni Tapies néhány alkotása, valamint a 2002-ben elhunyt spanyol-baszk szobrász, Eduardo Chillida számos műve.