A nővért vádolják a kórháztűz áldozatai miatt

2010.12.06. 15:25
Öt személy ellen emelt vádat hétfőn a román legfelső ügyészség az augusztusi bukaresti kórháztűz kapcsán, amelyben hat csecsemő vesztette életét, öt pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Az ügyészek Florentina Carstea nővért szándékos emberöléssel és súlyos testi sérülés okozásával vádolják, rajta kívül a kórház két vezető beosztású orvosának, a kórház volt menedzserének és villanyszerelőjének súlyos következményekkel járó munkahelyi mulasztás miatt kell bíróság elé állnia.

A bukaresti Giulesti kórházban nyáron egy tizenegy csecsemőt befogadó kórteremben gyulladt ki a légkondicionáló berendezés a szakszerűtlenül beszerelt elektromos vezeték miatt.

Az ügyészség hétfői közleménye szerint a nővér nem teljesítette munkaköri kötelezettségeit, hiszen 12 percre indokolatlanul elhagyta a kórtermet. A tűz kitörésének pontos időpontját nem sikerült megállapítania a vádhatóságnak.

Az égési sérüléseket szenvedett csecsemők ápolására Romániába érkezett izraeli orvosok szerint egész Európában példátlan balesetről van szó. Cseke Attila egészségügyi miniszter a romániai egészségügyi rendszer "egyik legsötétebb tragédiájának" nevezte az esetet.