Szarvasmarhákat kínoznak Szekszárdnál

2010.12.06. 16:03
Láncra verve, mínusz fokokban étlen-szomjan tartanak 8-10 szarvasmarhát Szekszárd határában. Az állatvédők szerint már hetek óta kínlódnak az állatok. Mint mondják: az ilyesmi azért fordulhat elő, mert a törvények és a kiszabott büntetések nem elrettentőek.

A láncra vert szarvasmarhákat gazdájuk a szabad ég alatt tartja. A leesett eső és hó éjszaka ráfagy a hátukra. A marhák a jeges sárban fekszenek. Körülöttük már nincs fű sem, ezért nincs mit enniük. Lábukat azért emelgetik folyton, nehogy belefagyjon a talajba. Étlen-szomjan, kikötve küzdenek az életükért.

Az állatvédők hetek óta látogatják őket, azt mondják egyre rosszabb a helyzet. A helyi állatvédő egyesület bejelentést tett az állategészségügyi állomáson, ahol azt mondták az állatok úgynevezett ridegtartásban vannak, ami azt jelenti, hogy nem kell nekik istálló. A állatvédelmi törvény azonban mást ír elő.

"Mi azt szeretnénk, hogy a jogszabályokat betartsák. Tehát előírás azt, hogy az állatokat az időjárás viszontagságaitól védeni kell. Márpedig most van mínusz 5 fok, esik a hó, esik a havas eső, a jég" - mondta el a független Hírügynökségnek Fiáth Szilvia a Tolna megyei Állatvédő egyesület elnöke.

Az állatvédők tapasztalatai szerint amióta az állatkínzás bűncselekménynek számít nem lett kevesebb belőle. Szerintük ugyanis a bíróságok nem hoznak elegendő szigorú ítéletet. Az állatkínzók gyakran csak pénzbüntetést kapnak, ez pedig véleményük szerint nem elrettentő.
A marhák gazdájával nem sikerült beszélnünk. Úgy tudjuk már többször megbüntették állatkínzásért. Az állatvédők most azt szeretnék elérni, hogy tiltsák el az állattartástól.