A lengyel kormányfőnek nem elég alapos a orosz vizsgálat

2010.12.17. 18:05
Lengyelország nem fogadja el a lengyel elnöki repülőgép áprilisi lezuhanása kapcsán indított orosz nyomozás eredményeit - jelentette ki pénteken a lengyel kormányfő. Az orosz külügyminisztérium erre reagálva közölte, hogy készek válaszolni bármilyen lengyel kérdésre a vizsgálattal kapcsolatban.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító repülőgép április tizedikén zuhant le az oroszországi Szmolenszk repülőterének közelében. A tragédiát senki sem élte túl a gépen utazó 96 ember közül."Mulasztások, hibák és a lengyel kérések figyelmen kívül hagyása miatt kijelenthetjük, hogy az orosz nyomozás néhány következtetése nincsen igazolva" - jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő, a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: nem állítják, hogy a következtetések rosszak, de azok nincsenek adatokkal alátámasztva. Tusk a részletekről nem beszélt.

A lengyel kormányfő kijelentésére reagálva az orosz külügyi szóvivő közölte, hogy "természetesen válaszolunk az orosz szakértőknek szánt lengyel kérdésekre". Alekszej Szazonov szerint "a legfontosabb, hogy a helyzet ne legyen átpolitizálva".

Oroszország október huszadikán adta át a lengyel szakértőknek az áprilisi baleset körülményeiről szóló kétszáz oldalas jelentést. Moszkva egyben ígéretet tett arra, hogy a lengyel reakciókig nem hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Lengyelország 150 oldalnyi megjegyzést és észrevételt küldött vissza az orosz szakértőknek a héten.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülő az oroszországi Szmolenszkbe tartott április 10-én, amikor a ködös időben fáknak ütközött nem messze a leszállópályától. A tragédiát senki sem élte túl a gépen utazó 96 ember közül.