Káosz övezi az olasz zacskótörvényt

2010.12.31. 08:24
Káosz övezi a műanyagzacskó-tilalom bevezetését Olaszországban: január elsején kell hatályba lépni a környezetszennyező műanyag bevásárlószatyrokat betiltó jogszabálynak, a kereskedők és fogyasztók azonban nem igazán tudnak róla.

Ez volt az utolsó nejlonzacskós karácsonyunk? - kérdezte a La Stampa torinói napilap. Egyértelmű választ az olvasók nem kaptak: senki nem tudja, hogy január elsejétől valóban hatályba lép-e az a még 2007-ben született törvény, amely betiltja a biológiailag nem lebomló zacskók gyártását és használatát.

A környezetvédelmi miniszter Stefania Prestigiacomo azt hangoztatta, hogy hatályba lép. A kereskedők és fogyasztók azonban semmiféle útmutatást nem kaptak a váltásra - írta a műanyagzacskótól való búcsút kaotikusnak nevező Il Sole 24 Ore gazdasági napilap. Nincsen szükség semmiféle használati utasításra, január elsejétől az olasz üzletekben kizárólag száz százalékosan lebomló zacskókba csomagolható az áru - hangsúlyozta a Legambiente környezetvédelmi egyesület.

Ha a életbe is lép törvény, a környezetszennyező zacskót használó kereskedő nem lesz büntethető, a bírság ugyanis még nincsen megszabva.

Pedig muszáj váltani, a Legambiente adatai szerint ugyanis Európában az olaszok használják a legtöbb műanyagzacskót, fejenként 330 darabot évente, összesen 20 milliárdot, ami a teljes európai fogyasztás egyötöde. Több szupermarket már áttért az önlebomló műanyagszatyrokra, a 8000 olasz önkormányzat közül 200 - köztük Torino és Velence - már saját hatáskörében betiltotta a nem lebomló zacskók használatát.