Vádemelés egy horgászegyesületi elnök ellen

2011.01.06. 19:18
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat a böhönyei székhelyű horgászegyesület volt elnöke, valamint egy kotrógéppel munkát végző férfi ellen, mert az általuk társadalmi munkában végeztetett és végzett munkálatokban két ember meghalt.

Az ügy elsőrendű vádlottja 2009 végén, a baleset idején a böhönyei székhelyű horgászegyesület elnöke volt. Az egyesület korábban határozott arról, hogy az egyesület használatában lévő, Böhönye külterületén lévő Pósa-tónál medertisztítást végez, kezdte beszámolóját az esetről Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség ügyésze.

A horgászegyesület vezetősége az elnököt felhatalmazta arra, hogy a munkálatokat társadalmi munkában végeztesse el az egyesületi tagok közreműködésével. Ő megállapodott egy egyéni vállalkozóval a tó déli bevezető árkának tisztításáról, valamint a bevezető árok zsilipjének alácsövezéséhez szükséges földmunka elvégzéséről.

Az egyéni vállalkozó a munkálatokat a másodrendű vádlottal végeztette, aki a munkához használt hidraulikus lánctalpas kotrógép kezeléshez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezett, de erre jogosító engedélye nem volt.

A baleset 2009. december 28-án történt, amikor az elsőrendű vádlott a bevezető árok zsilipjének alácsövezését akarta elvégezni, és ehhez több szakképzetlen egyesületi tagot is felkért társadalmi munkára, de munkavédelmi oktatást nem tartott nekik. A másodrendű vádlott kotrógéppel végezte a föld kitermelését, mintegy 80 centiméter szélességben, három-négy méter mélységben kiásva a munkaárkot, amelybe a vízelvezető csöveket fektették le.

A munkagödör függőleges keleti oldala több méter hosszan megrepedt, és a csöveket fektető négy emberre omlott. A vádlottak azonnal megkezdték a mentést, de csak két embert sikerült élve kihozni, ketten életüket vesztették a beomlott föld alatt.

Az elsőrendű vádlottnak az általa szervezett és irányított munkavégzéshez nem volt engedélye, a másodrendű vádlott pedig tisztában volt azzal, hogy az általa alkalmazott ásási mód szabálytalan.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport