Fegyházra ítélték a zálogházi rablókat

2011.01.13. 10:42
Az úgynevezett zálogházi rablókat 13, 12, illetve 20 évre ítélte csütörtökön másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla. A legsúlyosabb büntetést emberölés kísérletéért Horváth Szilárd kapta, akit annak idején először hoztak összefüggésbe a móri vérengzéssel.

Jogerősen fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a zálogházi rablássorozat vádlottjait: Varga Lászlóra 13, Gombos Lászlóra 12, Horváth Szilárdra 20 év szabadságvesztést szabtak ki.

A bíróság indoklása szerint a három férfi tucatnyi bűncselekményt követett el, elsősorban zálogházakat fosztottak ki 2000-2001-ben és több száz millió forintnyi értéket zsákmányoltak.

Horváth Szilárdot - akit a móri bűncselekménnyel korábban alaptalanul hoztak összefüggésbe - emberölés kísérletében is bűnösnek mondta ki a bíróság, amiért 2000. augusztusában rálőtt a Római parti diszkó biztonsági őrére, aki kórházba szállítását követően életét vesztette.

A per három vádlottját tucatnyi bűncselekménnyel vádolják, a rablások során, elsősorban zálogházakból, több száz millió forintnyi értéket tulajdonítottak el, javarészt ékszereket és készpénzt.

A 2000-ben és 2001-ben - eleinte a fővárosban, majd a többi között Székesfehérváron, Karcagon, Dunaújvárosban, Gyöngyösön, Oroszlányban és Debrecenben - elkövetett bűncselekmény-sorozat egy miskolci zálogházi rablással ért véget. A menekülő elkövetők 2001. augusztus 27-én Lillafürednél tűzpárbajba keveredtek az őket üldöző rendőrökkel, és az egyik vádlottat, Gombos Lászlót lőtt sérülésekkel a helyszínen elfogták.

A per harmadrendű vádlottja az a Horváth Szilárd, akit korábban a nyomozóhatóság összefüggésbe hozott a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással, ez ügyben 2005-ben jogerősen pert is nyert az Országos Rendőr-főkapitánysággal szemben. Horváth Szilárd 2002 májusában önként jelentkezett a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben.

A per elsőrendű vádlottját, Varga Lászlót 2009 áprilisában fogták el Pozsonyban.

A védők - amellett, hogy azt indítványozták, harmadszor is ismételjék meg a már kilenc éve zajló eljárást - bizonyítottság hiányában történő felmentést javasoltak. A vád a 2009 novemberében kiszabott elsőfokú ítélet helyben hagyását kérte. Varga Lászlót akkor 13 év, Gombos Lászlót 12 év, Horváth Szilárdot 20 év fegyházbüntetésre ítélték.