Hónapokon át levelezett exbarátnője postafiókjából

2011.02.09. 09:48

Száznyolcvanezer forint büntetés, és százötezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték az ismerősei internetes jelszavát ellopó és levelezésükbe belépő nagyatádi férfit - írja a teol.hu.

A harmincöt éves nagyatádi férfi volt barátnője családjának e-mail címéről levelet küldött egy távoli rokonuknak, melyben fényképeket kért tőle a nőről és annak lányáról. A fotókat viszont már egy másik címre kérte. A rokon furcsállotta a levleet, ezért telefonált a családnak.

A család ekkor kezdte el figyelni postafiókjait, és hamarosan észre is vették, hogy valaki naponta többször is belép a levelezési rendszerekbe. Az IP-címek lementése után egyértelművé vált, hogy azokat a volt élettárs használja - a gépek egyike például a férfi új barátnőjéé volt.

A bíróságon a tanúk egyöntetűen azt állították: valaki a tudtuk és engedélyük nélkül többször is belépett levelezőrendszerükbe. A vádlott viszont azt állította: elképzelhető, hogy véletlenül belépett a jelszavakkal, de ez csak azért történhetett, mert a gép lementette, majd időnként beolvasta őket.

Az ügyész szerint viszont a vádlott tudatosan, folytatólagosan követte el a számítástechnikai rendszer elleni vétséget, melyet szakértői jelentés is alátámasztott, s pénzbüntetést, vagy 360 nap fogházat kért a nagyatádi férfira.

A bíró egyetértett a kért büntetéssel, indoklásában pedig azt mondta: életszerűtlen az, hogy valaki egy hónapon keresztül, naponta többször is véletlenül lépne be más levelezőrendszerébe.

Az ügyész belenyugodott az ítéletbe, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.