Három hónap után esett Pekingben

2011.02.10. 18:41
Először esett hó csütörtökön Pekingben az idei télen; a mesterséges időjárás-befolyásolók a fővárosban és az ország legszárazabb területein a havazás folytatását, illetve beindítását szeretnék elérni.

Hatvan éve nem érkezett hó ennyire "későn"a kínai fővárosba, ahol legutóbb 108 napja esett csapadék. A meteorológusok szerint azonban e kis mennyiségnek csak korlátozott hatása lesz, s nem is marad meg sokáig: péntekre napos időt jósolnak.

Az időjárás mesterséges eszközökkel történő befolyásolásért felelős fővárosi iroda vezetője mindenesetre közölte, hogy felhőmagvasítással kilenc külső kerületben, illetve megyében megpróbálják elérni a havazás folytatását. Csütörtökön helyi idő szerint reggel hat óráig 759 darab ezüst-jodid töltetet juttattak a légkörbe.

A hó délelőtt teljesen beborította a főváros útjait, házait, s természetesen lelassította a közlekedést. Az autópályák jelentős részén csütörtökön, a reggeli csúcsban legfeljebb 20 kilométeres óránkénti sebességgel haladhattak az autósok, egyes részeket - az úttisztítások befejeztéig - lezártak.

A pekingi nemzetközi repülőtérről azt jelentették, hogy nincs fennakadás a légi forgalomban, az érkező és induló járatok tartják a menetrendet. A légi kikötőben 64 jégmentesítő jármű áll készenlétben. A pekingi utakon az éjszaka és napközben is köztisztasági dolgozók százai dolgoztak a hó eltakarításán.

Peking legszárazabb tele az 1970-71-es volt, amikor 114 napig nem kapott csapadékot - mondta Szung Csi-szung (Song Jisong) a fővárosi időjárás-előrejelző szolgálat főnöke a Hszinhua hírügynökségnek. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a kínai légierő ugyancsak akcióba lépett a legszárazabbnak ítélt területeken, s így Santung (Shandong) tartományból indított repülőről négy tartományban - közel 50 ezer négyzetkilométeren - végeztek felhőmagvasítást.

Az első jelentések szerint Honan (Henan) tartomány keleti részén Anhuj (Anhui) és Csiangszu (Jiangsu) északi térségében sikerült beindítani a havazást. Sanhszi tartományban ugyancsak kedd óta folynak hasonló kísérletek. Hó és ónos eső esett más északi tartományokban is; esőt jelentettek a Sárga-folyó és Huajho (Huaihe) folyó völgyéből, a délnyugati országrészből és a Jangce középső és alsó szakaszának térségéből.