Ügyvédet és felszámolóbiztost ítéltek el

2011.02.14. 15:38
A vád vesztegetés és zsarolás volt, egy pécsi vállalkozót próbáltak megzsarolni kedvezőbb eljárást ígérve.

Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a Baranya Megyei Bíróság hétfőn, nem jogerősen, egy felszámolóbiztost és egy ügyvédet, akik 2009-ben Pécsen kedvezőbb eljárást ígértek egy vállalkozónak cége felszámolásával összefüggésben.

A bíróság a felszámolóbiztost vesztegetés miatt egy év két hónap börtönbüntetésre és félmillió forint pénzmellékbüntetésre, az ügyvédet vesztegetés és zsarolás miatt egy év nyolc hónap börtönre és egymillió forint pénzmellékbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását mindkettőnél négy év próbaidőre felfüggesztette.

A határozat ellen az ügyész súlyosításért, letöltendő szabadságvesztés kiszabásáért, vagyonelkobzásért és foglalkozástól eltiltásért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A tényállás szerint a vádlottak 2009-ben kedvezőbb eljárást ígértek egy vállalkozónak cége felszámolásával összefüggésben. A vállalat gazdálkodása miatt a cégvezetőt fel kellett jelenteni az illetékes hatóságnál, de a felszámoló és az ügyvéd azt ígérte neki, hogy pénzért kedvezőbb színben tüntetik fel őt a feljelentésben.

A felszámolóbiztos és az ügyvéd ellen azután indult eljárás, hogy rendőrök az ügyvédet egy pécsi áruház parkolójában 300 ezer forint készpénz átvételekor elfogták.