Magyarországon elengedték, Szlovákiában őrizetbe vették Jozef Rohácot

2011.02.25. 16:51 Módosítva: 2011.02.25. 18:12

A szlovák rendőrség őrizetbe vette Jozef Rohácot egy Magyarországon kiadott európai letartóztatási parancs alapján.

Rohácot korábban összefüggésbe hozták a négy halálos áldozattal járó Aranykéz utcai robbantással, ezzel azonban végül meg sem vádolták, amikor 2008-as elfogása után kiadták Magyarországnak.

Rohác két évet ült így is előzetesben, mert amiatt bíróság elé kellett állnia, hogy a vád szerint 1997. június 3-án közreműködött egy Bentley felrobbantásának kísérletében. A merénylet célpontja az ügyészség szerint az ismert vállalkozó, Seres Zoltán lett volna. A bíróság végül tavaly októberben felmentette ez alól a vád alól Rohácot, mindössze robbanószerrel való visszaélésért kapott két év börtönt, amit viszont letöltött előzetesben, és három évre kiutasították Magyarországról.

A Magyarországot elhagyó Rohácot idén február 18-án vették őrizetbe Szlovákiában, Léván, s jelenleg fogdában van, őrizetbe vételéről ügyészi indítvány alapján a bíróság döntött. A szlovák rendőrségnek az ügyről nincs további információja - közölte Andrea Dobiásová, a szlovák rendőrség országos parancsnokságának szóvivője.

Egy folyamatban levő büntetőügy miatt keresték a magyar hatóságok a Szlovákiában elfogott Jozef Rohácot - tájékoztatott az ORFK sajtóirodáján pénteken, azt azonban nem közölték, hogy pontosan mi ez az ügy.

A Fővárosi Főügyészségen is csak annyit közöltek, hogy indítványukra rendelte el a Fővárosi Bíróság az európai elfogatóparancsot.  Jozef Rohác nem szerepel a Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közzétett körözési toplistán. A hirado.hu portál úgy tudja, hogy Rohácot a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezésére keresték a magyar hatóságok.