Ámokfutó hajtott bele a brazil Critical Massba

2011.02.27. 10:08

Kis híján tragédiába torkollott a brazíliai Porto Allegre városában a világszerte több száz városban rendszeresen megrendezett kerékpáros felvonulás, a Critical Mass. A másfél milliós városhoz képest a biciklis menet kimondottan kicsi volt, a helyi média beszámolói szerint pár százan vettek rajta részt (összehasonlításképpen a legutóbbi budapestin 32 ezren voltak).

A felvonuló kerékpárosok közé egy rendszám nélküli, fekete Volkswagen Golf hajtott be, láthatóan azzal a céllal, hogy minél több biciklist elüssön. Miután átgázolt az egész meneten, nagyjából húsz, más források szerint ötven biciklist letarolva, a sofőr az autót a helyszínen hagyta és elmenekült, a helyi rendőrség azóta is nagy erőkkel nyomoz utána. A kerékpárosok közül 15-en sérültek meg, nyolcat kellett kórházba szállítani, közülük kettőt súlyos sérüléssel.

A Critical Mass felvonulás célja, hogy felhívja a figyelmet a városi kerékpározás létjogosultságára, és egyben arra, hogy mennyire hátrányos helyzetbe vannak kényszerítve a városi közlekedésben a biciklisek. Az esemény gyakran kelt indulatokat az autósokban, akik nehezményezik, hogy ilyenkor a rendőrség lezárja a felvonulás útvonalát az egyéb járművek elől.