Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ismét sugárszennyezett spenótot és tejet találtak a fukusimai atomerőmű környezetében, jelentette be Jukio Edano japán kormányszóvivő. Ezek az élelmiszerek sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ráadásul nem kerültek a boltok polcaira. (Kyodo)

  • Bár a legfrissebb hivatalos adatok még valamivel több mint nyolcezer halottról szóltak, a rendőrség feltételezése szerint akár 15 ezer halálos áldozat is lehet a katasztrófa által leginkább sújtott Mijagi prefektúrában. (BBC)

  • A japán hadsereg folytatta a megsérült fukusimai atomerőmű locsolását. Szeretnék elkerülni, hogy a sugárzó fűtőanyag felrobbanjon, ami jelentős mennyiségű radioaktív anyagot juttatna a légkörbe, közölte a japán atombiztonsági hivatal. Az erőmű 3-as reaktorát több mint 13 órán át öntözték kétmillió liter vízzel. (MTI)

  • Túlélőkre bukkantak

    Kilenc nappal a katasztrófa után két túlélőt találtak Isinomaki városában, közölte a rendőrség. Egy nyolcvanéves asszonyra és egy tizenhat éves fiúra bukkantak a romok alatt. Bár mindketten kihűltek, eszméletüknél voltak, állapotukról nincs információ. (FH/MTI)

  • Emelkedett radioaktív sugárzási értéket mértek Tajvanon egy Japánból érkezett borsószállítmányban, de a mennyiség túl kevés ahhoz, hogy az emberi egészségre káros legyen. Ez az első eset, hogy radioaktív sugárzást tapasztaltak Tajvanon japán importtermékben a március 11-i földrengés és szökőár óta. (MTI)

  • Kilenc nappal a földrengés és szökőár után több mint húszezerre emelkedett a halottak és az eltűntek száma. A japán rendőrség legfrissebb veszteségmérlege szerint legalább 8133-an haltak meg a katasztrófában, a hivatalosan eltűntként számon tartott személyek száma 12 272. (MTI)

  • A Reuters összefoglalója szerint 362 580 embert evakuáltak eddig, ebből 177 500-at a fukusimai erőmű környékéről, a többieket a földrengés által lakhatatlanná vált városokból. 1,17 millió épület sérült meg, 14 623 teljesen megsemmisült. 256 819 háztartásban nincs áram, és 1,04 millióban folyóvíz. Az eltűnt személyek listáján 11 746 név szerepel (szombat esti adatok). A helyreállítás a katasztrófa után a becslések szerint 200 milliárd dollárt fog felemészteni, ami a második világháború óta a lagnagyobb újjáépítési költség az országban.

  • A Daily Beast arról számol be, hogy a japán szervezett alvilág tagjai, a jakuzák az első között siettek a földrengés és cunami károsultjainak segítségére. A három legnagyobb maffiacsoport, a Yamaguchi-gumi, a Sumiyoshi-kai és az Inagawa-kai több mint száz tonna élelmiszert, ivóvizet, takarókat, zseblámpákat, elemeket és hasonlókat szállítottak több tucat kamionból álló konvojokkal a katasztrófa által leginkább érintett vidékre. A jakuzák az 1995-ös kobei földrengés után is hasonló módon segítettek a rászorulókon.

  • A TEPCO webkamerájának felvételén jól kivehetően továbbra is gőzfelhő látszik az erőmű felett.

    20110320070031
  • Mianmar (1989 előtti nevén: Burma) bejelentette, hogy az országba Japánból érkező összes repülőgép összes utaság vizsgálatnak vetik alá a reptéren, és megmérik, mennyi sugárzás érte őket. Ezzel párhuzamosan az ország területén az esővizet is több helyen ellenőrzik, radioaktív szennyezés után kutatva. (Kyodo News)

  • Nagy-Britanniának alaposan át kell gondolnia a japán események tükrében, hogy mennyire biztonságos az atomenergia, mondta az energiaügyi miniszter, Chris Huhne az Observernek.

    Bár a két ország helyzete természeti katasztrófák kockázatának szempontjából összehasonlíthatatlanul más, és a brit erőművek más technológiát is használnak, mint a japánok, maga az atomenergia valószínűleg az eddiginél kevésbé lesz vonzó lehetőség Nagy-Britannia számára, ha másért nem, azért, mert Fukusima után jóval nehezebb lesz befektetőket találni a magánszektorban egy új atomerőmű építéséhez. (Guardian)

  • japp

    Nagyobb, interaktív verzió a térképből a TargetMapen.

  • Két kisebb, 4,8, illetve 4,9-es erősségű, a januári magyarországihoz hasonló erejű utórengést regisztráltak a szeizmológiai állomások néhány percen belül, magyar idő szerint este nyolc előtt, helyi idő szerint éjjel. Az epicentrumok Tokiótól 450, illetve 490 kilométerre északkeletre, a tenger alatt voltak, közel a cunamit elindító, 9,0 erejű nagy földrengéséhez. (US Geological Survey)

  • Graham Andrews, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatósági tagja szombat este a NAÜ székhelyén, a bécsi ENSZ-központban tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy péntek óta alig változott a helyzet az 1-4 sorszámú atomerőművi blokkoknál, az 5-ös és a 6-os számú blokkokban azonban a hőmérséklet az utóbbi napokban 4 fokkal lett magasabb. A napi átlagos 1-1,5 fokos hőmérséklet-emelkedés még nem drámai, legfeljebb enyhén nyugtalanító. Mindkét blokkban messze a forrpont alatt van a hőmérséklet. A műholdfelvételek azt bizonyítják, hogy az 5-ös és a 6-os blokkokban nincsenek kívülről látható nagyobb károk. A 2-es blokkból többé már nem száll fel füst, ami jó jel. (MTI)

  • Nyolc nappal a földrengés után Északkelet-Japán súlyos károkat szenvedett városaiban elkezdték az újjáépítést. A tengerparti Rikuzentakata városában 200 ideiglenes, könnyű szerkezetű házat húznak fel egy lerombolt iskola helyén az evakuáltak számára. A 30 négyzetméteres épületek mindegyike 2-3 ember számára fog átmeneti otthont nyújtani. Kamishi városában hasonló építkezés kezdődött egy baseballpark romjain. Iwate prefektúrában összesen 8800 ilyen ideiglenes ház felépítését határozta el a kormány azok számára, akik elveszítették az otthonukat. (Kyodo News)

  • A francia atomenergia-ügynökség, az IRSN mérései szerint már az Atlanti-óceán nyugati partján, vagyis Amerika keleti partvidékén is jelezték a műszerek a Japánból származó radioaktív szennyeződést a levegőben. A sugárzás emelkedése a nyugati partihoz hasonlóan extrém alacsony. (AFP)

  • Oroszország kész növelni vezetékes földgázexportját Európába, hogy több cseppfolyósított földgázt szállíthasson a földrengés sújtotta Japánnak. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint a Gazprom képes 60 milliárd köbméterrel növelni a földgázkivitelét Európába gázvezetékeken, így az Európának szánt cseppfolyósított földgázt szállító hajók visszafordulhatnak Japán felé. Egy hónap alatt egymillió tonna, három hónapon alatt 4 millió tonna cseppfolyósított földgázt tudna Oroszország juttatni Japánnak. (MTI)

  • Sikerült rákötni a kettes reaktorra azt az elektromos kábelt, amelynek a segítségével remélhetőleg sikerül áram alá helyezni, és beindítani a természeti csapások után megbénult hűtőrendszert. A rendszert egyelőre nem helyezték áram alá, előbb ellenőrzéseket kell végrehajtani. Ha mindent rendben találnak, vasárnapra már lesz áram az egyes és kettes reaktorban is, amelyek egy elektromos hálózaton vannak. A többi négy reaktorhoz ezután kezdik el kihúzni a vezetéket.

    Az elektromosság visszaállítása azért kulcsfontosságú a létesítményben, mert annak segítségével tudják újraindítani a földrengés alatt leállt hűtőrendszert. Addig is folytatják a túlhevült reaktorok hűtését vízzel, speciális tűzoltóautók segítségével. (FH)

  • A vészhelyzetekre meghatározott határértékeket meghaladó radioaktívsugárzás ért hat munkást, akik a Fukusima atomerőműnél dolgoztak - jelentette be a tokiói áramszolgáltató. Azt nem közölték, hogy az érintett munkások milyen feladatokat végeztek a sérült erőműnél. A hat dolgozó egyelőre tünetmentes, és mindannyian folytatják a munkát. (FH)

  • A legfrissebb hivatalos adatok szerint a katasztrófa halottjainak száma elérte a 7600-at. Az eltűntek listáján több mint 11 ezren szerepelnek. Tegnap óta közel 700-zal emelkedett az azonosított áldozatok száma. (BBC)

  • cikkünk a témában:

    Összeomolhat a német áramellátás

    A németországi áramellátás stabilitását veszélyeztetheti és áremelkedéshez vezethet az 1980 előtt épített hét német atomerőmű biztonsági okokból történő, átmeneti leállítása. Az atomerőművekben érdekelt E.ON vezérigazgatója szerint a leállítással nehéz lesz stabilan tartani a német  áramellátást, mert a kieső energia pótlása a hálózat nem megfelelő kiépítettsége miatt akadályokba ütközik. Hiányoznak a vezetékek, amelyek az energiát a szélenergia-termelő Észak-Németországból az atomerőművek leállítása miatt nehéz helyzetbe kerülő Dél-Németországba juttatnák, és ez áramszünetekhez vezethet.

    A japán erőműbaleset felerősítette Németországban az atomenergiával szembeni, hagyományosan is erős félelmeket. Angela Merkel kedden jelentette be, hogy Németország biztonsági felülvizsgálatra három hónapra lekapcsolja a legrégebben üzemelő hét atomreaktorát. (MTI)

  • A magyar lakosságra továbbra sincs egészségkárosodási kockázata a fukusimai atomerőmű által okozott sugárzásnak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A 12 ezer kilométeres távolság miatt akkor sem várható radioaktív szennyeződés Magyarországon, ha esetleg megforduléna az eddig az óceán felé fújó szél. Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, múlt szombat óta végez napi méréseket, hogy kimutassák a sugárszennyezettség mértékét. Az eddig végzett mérések eredményei kivétel nélkül a normál tartomány határain belül voltak. (MTI)

  • Bár a brit nagykövetség közleménye óva intette a Japánban tartózkodókat a csapvíz fogyasztásától, Kazuma Yokota, a fukusimai prefektúra katasztrófaelhárításának szóvivője az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, annyira alacsony a csapvízben a sugárzás mértéke, hogy 88 liter elfogyasztára terheli meg akkora dózissal a szervezetet, mint egy mellkasröntgen. (BBC)

  • A nemzetközi atomenergia-ügynökség módosította a délutáni bejelentését, ami szerint a japán egészségügyi minisztérium élelmiszerstopot rendelt el Fukusima környékén a növényzetet ért lehetséger sugárterhelés miatt. A pontosítás szerint egyelőre csak felvetődött a tiltás ötlete, de még nem döntött a minisztérium. (IAEA)

  • Az amerikai energiaügyi minisztérium közleménye szerint a Sacramentóban, Kaliforniában található mérőállomásuk adatai azt mutatják, a Japánból érkező radioaktív szennyeződés a levegőben elérte Észak-Amerika nyugati partját. A sugárzás szintje minimálisan, a műszerek által éppen csak érzékelhető mértékben emelkedett, és nagyságrendekkel az egészségre káros határérték alatt marad. (AP)

  • A japán miniszterelnöki iroda hivatalos Twitter-csatornáján a Tohoku és Kanto régiókban élőket figyelmezteti arra, hogy ha esik az eső, csak vészhelyzet esetén menjenek ki a szabadba, és akkor is ügyeljenek arra, hogy az arcukat, hajukat és a bőrüket ne érje víz. Az esővíz érte ruhákat pedig azonnal mossák ki folyó vízzel.

  • Az ENSZ Japánban dolgozói szakértői folyamatosan mérik az ország több pontján a sugárzás szintjét. A legutóbbi jelentésük szerint a Tokióban, illetve Kanagawa és Chiba prefektúrákban felállított mérőpontokon tegnap óta nem változott a sugárzás mértéke, és továbbra is az egészségre ártalmas szint alatt marad. (BBC)

  • A nemzetközi atomenergia-ügynökség sajtótájékoztatója szerint jó esély van rá, hogy a fukusimai erőmű kettes reaktorában még ma helyreállítsák az energiaellátást, majd ezt felhasználva az egyes is újra kapjon áramot. Ez azért lenne fontos, mert a külső forrásokból megoldott hűtés mellett – jó esetben helyett – visszatérhetnének a reaktorok a saját hűtőrendszereikre. Hogy a két reaktor vízpumpái mennyire sérültek meg, egyelőre nem tudni. (BBC)

  • A tokiói brit nagykövetség hivatalos útmutatót adott ki arról, hogy mire kell figyelni az esetleg sugárterhelést kapott élelmiszerekkel kapcsolatban. A mikrobiológiai veszély nagyobb, mint a radioaktív, mondja az útmutató, ami arra int, hogy csapvizet csak forralás után fogyasszanak a helyiek, de a palackozott ásványvíz a jobb megoldás. Az otthon, boltokban, raktárakban, vagyis bármilyen épületen belül tartott élelmiszerek nem lehetnek veszélyesek, csak az erőmű környékéről származó friss zöldség és gyümölcs.

  • Öten meghaltak, ketten eltűntek, 21-en súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban a világsajtóban Fukusima 50 nevet kapott csapatból. Ők azok, akiket a katasztrófa után nem evakuáltak az erőműből, hanem ott maradtak menteni a menthetőt, és a krízis első óráiban a nagyobb katasztrófa elkerülésén dolgoztak, nem törődve a radioaktív szennyezéssel és a sugárzással - írja a News on Japan.