2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tokió szellemvárosra emlékeztet, nincsenek emberek az utcákon, írja Daniel Kahl a Twitteren. Szerinte ugyanakkor elképesztő, hogy az áramkimaradások, a tömegközlekedés akadozása ellenére sincsenek zavargások, nincs fosztogatás, nem nőtt meg a rablások száma a készlethiányok miatt sem.

  • Repüléstilalmi övezetet hoztak létre a fukusimai atomerőmű és 30 kilométeres körzete fölött, mivel a közlekedési minisztérium szerint az esetlegesen kiszabaduló radioaktív sugárzás veszélyt jelenthet a repülőgépek utasaira is. A korlátozás nem vonatkozik majd a tervek szerint a megsérült 4-es reaktor hűtéséhez bevetett helikopterekre, amelyek vizet locsolnak majd a Fukusima-1 erőműnél. (Guardian)

  • Ötszáz csontvelő transzplantációs központot értesítettek Európa-szerte, hogy álljanak készen, ha esetleg szükség lenne a Japánban sugárzásnak kitett áldozatok kezelésére. (BBC)

  • India elrendelte a japánból érkező élelmiszerek radioaktivitásának vizsgálatát, jelentették be az élelmiszerbiztonsági hatóságok. Thaiföld, Dél-Korea, Hong Kong, Szingapúr és a Fülöp-szigetek már hétfőn bevezetett hasonló intézkedést. (Reuters)

  • Az NHK japán tévé szerint cunamiriasztást adtak ki Ibaraki, Fukusima, Tocsigi, Szaitama prefektúrákban. Ezt ugyanakkor már források egyelőre nem erősítették meg. Kedden több erős utórengés is volt Japánnál, az egyiket 6-os magnitudó fölé sorolták.

  • A globális felmelegedés elleni küzdelem költségei meredeken emelkedhetnek, ha a mostani események után sokan szembefordulnak az atomenergiával, figyelmeztetett Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője. "Szerintem nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen harcolni a globális felmelegedés ellen az atomenergia nélkül" - mondta Oslóban. (Reuters)

  • Akár öt évig is eltarthat, amíg sikerül újjáépíteni Japánt a katasztrófa után, mondta Abhasz Dzsa, a Világbank egyik elemzője. Szerinte az 1995-ös Kobe földrengés után kicsivel kevesebb, mint öt évig tartott a talpraállás, ez most több időbe telhet. (Reuters)

  • Apokalipszisnek nevezte a japán nukleáris vészhelyzetet Guenther Oettinger, az Európai Unió energiabiztosa. Szerinte Tokió kis híján elvesztette az irányítást a fukusimai atomerőműnél. (AFP)

  • A Radio France földrengésről és cunamiról tudósító munkatársai a Fukusima atomerőműnél történtek miatt elhagyják Japánt. (Kyodo News)

  • Az Aggódó Tudósok nevű amerikai szervezet arra figyelmeztetett, hogy a fukusimai erőműtől induló radioaktív gőz és felhő valamilyen mértékben akár Tokiót is érintheti, mivel több száz kilométerre is elérhet. Ugyanakkor a szél jelenleg a Csendes-óceán irányába fúj minden radioaktív sugárzást. (Guardian)

  • A Guardian egyik elemzője, Ian Sample a használt fűtőelemeket tartalmazó medence jelentőségét vizsgálja a 4-es reaktornál. Szerinte a medencéből reggel kiszabaduló sugárzás az erőműnél dolgozó munkásokra veszélyes volt, ugyanakkor azóta jelentősen csökkent a sugárzási szint.

    A használt fűtőelemeket általában tíz méter magas víz lepi el, ez ugyanakkor elpárologhat, hűtés nélkül pedig a fűtőelemek kigyulladhatnak és közvetlenül az atomészférába kerülhet a sugárzás. A használt fűtőelemek életkorától függ a sugárzás mértéke, a régebbi elemek kevésbé radioaktívak, így kevésbé veszélyesek is. A helyszínen folyamatosan próbálják hűteni a forráspont közelében lévő medencét, később pedig helikopterekkel is vizet locsolnak majd rá.

  • Az erdőtüzek oltásához hasonlóan fogják helikopterről vízzel locsolni a 4-es reaktort, ugyanakkor a Kyodo News szerint egyelőre még nem indították útnak a gépeket. Egyelőre a helyszínen kell egy bizonyos szint alá hűteni a használt fűtőelemeket tartalmazó medencét.

  • Száznál is több ország valamint tizennégy nemzetközi szervezet ajánlotta fel segítségét Japánnak, írja Norijuki Sikata, a japán kormány helyettes szóvivője a Twitteren.

  • Lehetséges, hogy sérült a reaktormag a fukusimai erőmű 2-es reaktoránál, azonban a sérülés mértéke öt százaléknál kevesebb lehet, mondta Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergai Ügynökség (NAÜ) igazgatója. (Reuters)

  • Jamagatában havazni kezdett, ami megnehezíti a földrengés által sújtott távoli települések elérését, jelentette a BBC tudósítója. A mentőcsapatok még mindig számos településre nem jutottak el, pedig már mindenhol fogytán vannak az élelmiszer- és gyógyszerkészletek.

  • A japán kormány elrendelte, hogy szivattyúzzanak vizet a 4-es reaktor használt fűtőelemeket tároló medencéjébe a Fukusima-1 atomerőműnél. A következő napokban helikopterekkel is vizet locsolnak majd a kedden kigyulladt reaktorra. (Kyodo News)

  • Az Európai Unió úgy döntött, hogy stresszteszteket végez, vagyis ellenőrzi az európai atomerőműveket, mondta az AFP szerint Gunther Oettinger energiabiztos.

  • Az újabb, de nem végleges hivatalos jelentés szerint bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a Japánt pénteken megrázó földrengésnek és a nyomában pusztító cunaminak. A szigetország rendőrségének kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az eltűntek száma 6746, a sebesülteké pedig 1897. A hatóságok aggodalmai szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret, mivel nagyon sokan tűntek el. (MTI)

  • Március 16-án nyolc szakértő érkezik az amerikai atomügyi bizottságtól, tanácsokat adnak a fukusimai helyzet kezeléséhez, írta Twitteren Norijuki Sikata, a japán kormány helyette szóvivője.

  • Négy nappal a földrengés után is találtak túlélőket, egy idős férfit Mijagi prefektúrában, Isinomakiban húztak ki a romok alól 96 órával a 9-es magnitudójú földmozgás és cunami után. Egy 70 éves asszonyt pedig Ivate prefektúrában, Ocucsiban találtak meg saját otthonának romjai között 92 órával a katasztrófa után. Az asszony teste nagyon kihűlt, de az orvosok szerint már stabil az állapota, jelentette az NHK japán tévé. (BBC)

  • Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter támogatásáról biztosította a japán pénzügyminisztériumot és a japán központi bankot. (Reuters)

  • A japán meteorológiai hivatal szakértői szerint nem biztos, hogy a kedd délutáni rengések a 9,0 erejű pénteki utórengései voltak. Az epicentrumok túl messze vannak, elképzelhető, hogy nincs összefüggés közöttük (BBC)

  • A fukusimai erőművet üzemeltető Tepco cég bejelentette, hogy a következő néhyány napban helikopterekről fogják vízzel locsolni a kigyulladt, majd eloltott, de azóta is a túlmelegedéssel küzdő négyes reaktort. Ezzel a használt fűtőanyagokat tároló medence hűtését próbálják segíteni. (BBC)

  • Egy 5,8-as, és egy 6,1-es erejű utórengést mértek a szeizmológusok a japán partoknál, néhány percen belül, magyar idő szerint délután fél három körül. Az egyik epicentruma Japántól keletre, az óceánban, a másiké Tokiótól 116 kilométerre délnyugatra, a szárazföldön volt. Twitteres üzenetek szerint Oszakában, a Guardian tudósítója szerint Tokióban is érezni lehetett.

  • A tokiói brit nagykövetség weboldalán John Beddington professzor, a brit kormány vezető atomfizikusa foglalta össze, mi az alapvető különbség a csernobili és a fukusimai katasztrófa között:

    • Csernobil grafitmoderátoros erőmű volt, a balesetben a grafit meggyulladt, és hónapokig égett. Fukusimában a grafit szerepét víz játssza, és a szivárgás legrosszabb esetben is csak órákig tart.
    • Csernobil esetében a radioaktív égéstermékek több ezer méteres magasságba jutottak fel a légkörbe, így óriási területen szóróüdtak szét, és kerültek be a táplálékláncba. Fukusimában a legrosszabb esetben ez az erőmű pár kilométeres környékét érintheti.
  • A nemzetközi atomenergia-ügynökség Facebook-üzenetben tisztázta a fukusiami erőműben mérhető sugárzásról szóló, egymásnak ellentmondó híreket. Az erőmű főkapujánál éjfélkor a sugárzás elérte az óránként 11,9 millisievertet, de reggel hatra ezt 0,6-ra sikerült csökkenteni. A legnagyobb sugárzás a megsérült hármas és négyes reaktorok közvetlen közelében 400 millisievert/óra volt.

    Normál esetben egy átlagember egy év alatt 2 millisievertnyi sugárzásnak van kitéve. Évi 100 millisievert az a legkisebb mennyiség, aminél már kimutatták, hogy növeli a rák kialakulásának esélyét. Egy adagban kapott 1000 millisievert még nem halálos, de rosszullétet okoz, és jelentős pusztítást a fehér vérsejtek számában, 5000 millisievert pár héten belüli halálhoz vezet. (IAEA)

  • Telefonon bejelentkezett a tokiói magyar nagykövetségre az az öttagú magyar család, amelyről nem tudtak a pénteki földrengés és szökőár óta. A család turistaként utazott Japánba. Magyarországról kapták az információt, hogy keresik őket, ezért hívták fel a követséget, mindannyian jól vannak. A nagykövetség körülbelül 400 Japánban tartózkodó magyar állampolgárról tud, de ennél jóval többen is lehetnek, mivel sem az ott dolgozóknak, sem a turistáknak nem kell kötelező ezt bejelenteniük a követségen.

    A magyar állampolgárok szervezett kimentése magyar részről egyelőre nem merült fel, Japánban nincs hivatalos katasztrófahelyzet. Bár a repülőtereken nagy a zsúfoltság, de mindegyik működik, el lehet hagyni az országot. (Független Hírügynökség)

  • A külügyminisztérium azt javasolja a Japánban tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy lehetőségeik szerint utazzanak biztonságos térségekbe. Kéri azt is, hogy új tartózkodási helyükről és elérhetőségükről értesítsék a tokiói magyar nagykövetséget. Veszélyeztetett területnek Ivate, Mijagi, Fukusima, Siba, Gunma, Ibaraki, Kanagava, Saitama és Tocsigi prefektúra számít a minisztérium listája szerint. (Független Hírügynökség)