Nagyon vigyázzanak a hétvégi időjárással!

2011.04.07. 13:17

Az időjárás egyidős az emberiség történelmével. És az időjárásról való vita is az. Mert nincs az a szakavatott meteorológus, aki képes eldönteni, hogy a csütörtökön és pénteken mért 25 fokos langymeleg után a hétvégi plusz 16-17 fok sok-e vagy kevés?

Félig tele van-e a pohár, vagy félig üres? Savanyú a szőlő? Jobb a békesség? Higgy az asszonynépnek, mint az áprilisi időjárásnak? Gazda szeme hizlalja a jószágot? Ez van, ezt kell szeretni?

Hajlunk arra, hogy a 25 fok elmúltát illik megsiratni, még akkor is, ha nem történik tragédia. De egy kézlegyintéssel elintézni az egészet, mondván "normális, áprilisi időjárás" lesz (vannak ilyen hangok), az több mint bűn: hiba.

Szombaton északnyugat felől kapjuk a hidegfrontot (igen, hidegfront, még akkor is, ha "normál április elejivé" – itt engedjenek meg egy erősebb igét – korcsosul az időjárás). Átvonuló záporok, viharos lökésű szelek jelzik majd: valami végképp megváltozott, magunk mögött hagytuk a víg napokat, kacagást fúj a borz szél, a csodák tényleg három napig tartanak, kinek a pap, kinek a papné. (Megnézem majd azokat, akik a tízfokos hőmérséklet-zuhanást most egy kézlegyintéssel elintézik, hogyan kergetik a kalapjukat a viharos szombaton.)

Hogy meddig tart a lehűlés, vagy ha úgy tetszik, a „normális áprilisi időjárás”, arról nincs információnk. A meteorológusok se tudnak mindent, hiszen ők se istenek. Nem kell szeretni, de az időjárás ellen nem tudunk mit tenni, hiszen az időjárásé (és nem a meteorológusé!!!) a főszerep.

Ilyenkor érzi a 21. század eleji ember, hogy hiába a megannyi, háborút járt nagyapáinknak ésszel felfoghatatlan vívmány, a kényelemnek az a szintje, mely az Isonzó völgyéből, Doberdóból, a Don-kanyarból már-már értelmezhetetlen, Föld ősanya még oda tud csapni, ha akar.

Most nem akar, csak visszavesz a melegből. Mint írtuk.