Nem létező focicsapatra gyűjtöttek 900 milliót

2011.04.09. 18:23
Egy nem létező focicsapatra gyűjtöttek csalók kölcsönöket, összességében több mint 900 millió forintot szedtek össze így. A csalók egy újságírót is lefizettek, hogy hírt adjon a tervezett csapatról.

Az ügyben, amiről először a Délmagyar.hu írt, a napokban fejezték be a nyomozást a Bács-Kiskun megyei gazdaságvédelmi nyomozók. A gyanúsítottak 2004 és 2009 között összesen 21 embertől kértek és kaptak kölcsönt, egy jótékonysági focicsapat létrehozására. Azt mondták, kamatokkal fizetik vissza a kölcsönt, de a pénzt valójában elköltötték, egy részét magukra, egy részét ismeretlen célokra, mindenesetre vissza nem fizettek semmit.

A csalók egy hamis likviditási szerződést is felmutattak a hitelezőknek a klubról. Ebben az szerepelt, hogy egy külföldi cég 1,5 millió eurónak megfelelő forintkölcsönt adott a klubnak. Ezzel azt akarták elhitetni, hogy majd ebből a pénzből, illetve a különböző pályázatokon nyert összegekből visszafizetik a kölcsönöket. Ráadásul lefizettek egy újságírót hogy működjön közre egy, a klubról szóló hamis híradás elkészítésében. A hír hatására még több pénzt kaptak. A rendőrség nem közölte, melyik csatorna munkatárásáról volt szó.

Az ügynek négy gyanúsítottja van, ketten közülük előzetes letartóztatásban vannak. A gazdaságvédelmi nyomozók a napokban zárták le az ügyet. Az iratokat vádemelési javaslattal a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségre küldték a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, gazdasági vesztegetés és más bűncselekmények miatt indított ügyben.