Kevesebbet ül a cukros adócsaló

2011.05.02. 17:05

Jogerősen két év négy hónapra enyhítette annak a vállalkozónak a büntetését a Pécsi Ítélőtábla hétfőn, akit korábban három év hat hónap börtönbüntetéssel sújtottak, mert 2004-ben adócsalást és más bűncselekményeket követett el nagy mennyiségű cukorvásárlással összefüggésben.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság ítéletét, és Kotvits János Endrét tartozás fedezetének elvonásában, adócsalásban és számvitel rendjének megsértésében találta bűnösnek.

Nullás cukor

Az ötvennégy éves, többszörösen büntetett előéletű férfi 2004-ben nagy mennyiségű cukrot vásárolt egy szlovákiai cégtől, melyet Magyarországon egy áruházláncnak adott tovább. Az üzlet lebonyolításához bankgaranciát vett igénybe, a szállítójának azonban nem fizette meg a vételárat, a bankgaranciát pedig rá engedményezte. Ezzel elvonta a bank követelését biztosító hitel fedezetét.

A vádlott a cukor értékesítése ellenére abban az évben úgynevezett nullás adóbevallást nyújtott be. Az eladás után áfát sem fizetett, ezzel több mint tizenhétmillió forint adóbevétel-csökkenést okozott.

A férfi által vezetett gazdasági társaság 2004-ben számviteli kötelezettségeinek sem tett eleget, meghiúsítva ezzel vagyoni-, pénzügyi helyzetének áttekintését, ellenőrzését.