Az ügyészség vizsgálja, mi történt Rohác DNS-mintájával

2011.05.03. 08:02
Egyelőre azt sem tudni, hogy a számítógép vagy egy alkalmazott hibázott Jozef Rohác ügyében. A Fenyő-gyilkossággal meggyanúsított szlovák férfi két évig volt őrizetben Magyarországon, de csak szabadon engedése után fél évvel derült ki, hogy DNS-mintája azonos a gyilkosság helyszínén találttal. A Fővárosi Főügyészség vizsgálja, kinek a hibájából történt mindez.

Eddig csak egy "magyarázkodásnak is gyenge" választ kapott csak kérdésére a Fővárosi Főügyészség, hogy miért csak szabadon engedése után derült ki Jozef Rohácról, hogy az ő DNS-mintáját találták meg a Fenyő-gyilkosság helyszínén. A Népszabadság értesülései szerint a főügyész vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy kinek a hibájából történhetett mindez.

Jozef Rohácot 2008 októberében hozták először Magyarországra, a rendőrség akkor az Aranykéz utcai merénylettel kapcsolatban emberölés kísérletével és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsította. A bíróság 2010-ben végül csak ez utóbbiban találta bűnösnek. Két év börtönre ítélték, de mert ennyit már előzetesben töltött, szabadon távozhatott.

Az, hogy DNS-mintája azonos a Fenyő-gyilkosság helyszínén talált sapkából levett egyetlen mintával, csak fél évvel szabadulása után derült ki.

Egyelőre az sem tisztázott, hogy a rendőrségnél, vagy a bizonyítékokat kezelő szakértői intézetnél volt-e a hiba, és hogy az műszaki jellegű, vagy személyes mulasztás okozta. Elméletileg a DNS-adatokat számítógépre viszik fel, a program pedig folyamatosan veti össze a mintát a nyilvántartásban szereplő adatokkal. Normál esetben pár napon belül kiadja az egyező találatokat, amúgy pedig folyamatosan végzi a párosításokat.

Most nem tudni, hogy a gép jelzett-e, és valaki - véletlenül, vagy szándékosan - nem vette észre a jelzést, vagy egyáltalán nem jelzett. Ha az utóbbi történt, az rendszerhibára utal, ami felveti, hogy már eddig is sok esetben maradt el gyanúsítottak azonosítása.

Ha azonban személyi mulasztás miatt maradt el az azonosítás, akkor vizsgálni kell, hogy ez véletlenül, netán szándékosan történt, írja a Népszabadság.