Közmunkát kaptak a Jobbik rendezvényén zavargók

2011.05.06. 13:48

Összesen 90 nap közérdekű munkára ítélte pénteken a Vásárosnaményi Városi Bíróság azt a három jándi férfit, akik 2009-ben megzavarták a Jobbik Magyarországért Mozgalom vásárosnaményi szervezete és jándi önkormányzat közös, augusztus 20-ai, Szent István napi ünnepségét.

Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szóvivője elmondta: a bíróság bűnösnek találta a három férfit zaklatás, az elsőrendű vádlottat pedig rendbontás vétségében is. Az elsőrendű vádlottat 45, a másodrendűt 25, a harmadrendűt pedig 20 nap közérdekű munka büntetésre ítélte.

A jogerős ítélet szerint a vádlottak és ismerőseik több autóval érkeztek Jándra az augusztus 20-ai rendezvény helyszínének közelében, majd kiabálással, hangos zenehallgatással zavarták meg az ünnepi beszédeket és az istentiszteletet, a hangoskodást pedig a Himnusz alatt sem hagyták abba.

A két férfi több szervezőt, köztük a nyilvános program rendezőjét is veréssel, gyilkossággal fenyegette. Az egyik sértett ezután értesítette a rendőrséget, mire a hangoskodók elhagyták a helyszínt.

A szóvivő hozzátette: a városi bíróság a büntetés kiszabásakor az elkövetéskori hatályos rendelkezések alapján járt el, vagyis a vádlottak által elkövetett bűncselekményt szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel büntethető. Az ítélet jogerős.