Kevésbé szenvednek a német homárok

2011.05.17. 09:19
Egy új törvénynek köszönhetően a homároknak nemsokára kevésbé lesz kellemetlen a fazékig vezető út Németországban.

A tartományok szakértői közös irányvonalakat dolgoznak ki az élve árusított állatok tartására és szállítására. A bajor Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Tartományi Hivatal ajánlásai szolgáltatják az alapot - írja a Die Welt. Minden állatot fajának és szükségleteinek megfelelően kell ellátni, és viselkedésének megfelelően tartani. A homár esetében például az ollók rendszeres összekötözése megakadályozza ugyan a kannibalizmust, de ellehetetleníti a fajra jellemző viselkedést is.

Számos bekezdés az osztrák igazságszolgáltatásnak egy állatvédők által indított perben hozott megállapításain alapszik. Az állatvédők Németországban is többször tettek feljelentést, de mivel a homár gerinctelen állat, nem tartozik az állatvédelmi törvény hatálya alá.
Amennyiben a tartományok bizottsága követi a bajor ajánlásokat, kemény idők köszönthetnek az ínyencséget árusító boltokra és nagykereskedésekre. Ebben az esetben számos helyen növelni kellene az akváriumok méretét, ugyanis 300 liter sós vízben legfeljebb nyolc állat tartása ajánlott.

Ezen kívül valószínűleg meg kellene oldani az állatok egyenkénti elhelyezését, hogy az ollóikat ne kelljen összekötözni. A tárolási költségek megnövekedésével természetesen a homár ára is emelkedni fog.