A csivavák lelke kifürkészhetetlen

2011.05.22. 23:43
Mosolyra késztető a hurkapálcika vastag lábú, ide-oda rohangáló, vakkantó, vonyító, morgó több száz csivava látványa az egyik Római parti szálloda udvarán a vasárnap kora délutáni tűző napban. Kivételesnek érezhetik magukat a mini kedvencek rajongói, hiszen nem minden kutyafajta érdemli ki, hogy tiszteletükre egész majálist rendezzenek.

Az idei csivavamajális már a második ilyen találkozó, ahol felvonultathatták kedvenceiket a büszke gazdik. Egy ilyen remek alkalom lehet arra is, hogy eloszlassa azt a jó néhány sztereotípiát, amelyek körüllengik a kutyafajtát – és főleg gazdáikat. Gondoljunk csak a trendi szereléseket hordó Gyilkosra a Doktor Szöszi c. filmből, és annak gazdájára, a kizárólag tűsarkokban billegő, a kutyust mindenhova kistáskában magával hurcoló szőke Elle-re, és az őt alakító Reese Witherspoonra. Vagy ott van a csicsavaőrült Paris Hilton.

Fotó: Szémann Tamás

Lüszi

A köztudatban élő sztereotípia szerint a tizen- és huszonéves lányok kiváltsága a már-már divatkiegészítővé leminősített csivava. Kétségtelen, a majálison jómagam kilógtam ebből a sorból. Csuklómon nem himbálódzott strasszköves póráz, szatyromból se kandikált ki kiskutya. Reméltem, hátha hétköznapi kutyatulajdonosok is megfordulnak egy ilyen extra cukinak ígérkező eseményen. De nem: a résztvevők nagy részét az előbb leírt réteg alkotta: tűsarkos, miniszoknyás csajból nem volt hiány, a legnagyobb kontrasztot pedig mégis a kigyúrt, izompólós, agyontetovált, aranyláncos kutyagazdák jelentették, akik tenyerében elveszett a pár kilós állatka.

„A kutyát Lüszinek hívják, 10 hónapos” – mondta reflexszerűen az egyik ilyen izompólós férfi, aki köré sűrűn sereglettek a kislányok. „Jaj de tündéri! Olyan a kutyád, mint a Doktor Szöszinek” – reagált egy tini, miután meglátta a fél kilós csivavát. „Lüszi fapados, vagyis nincs neki se törzskönyve, se útlevele” – tette hozzá a férfi barátnője.

Nagy orr

Közben kattognak a fényképezőgépek, nyekkennek a telefonok, és ritkán hangzik el egy délután alatt annyi „de cukik” és „de édesek” jelző négy pár hetes kiskutyára, mint a Római parton. A helyszínen is lehetett törzskönyvvel, csippel, oltásokkal ellátott kölyköket vásárolni. Egy jól megtermett, közel ötkilós csivavát vezető idősebb nő és lánya sokáig tanakodtak azon, megvegyék-e 90 ezer forintért az egyiket. Végül lebeszélték egymást. A fiatalabbnak nem tetszett a kutya orrának a formája. Mások is kicsit sokallták a kutyák árát, ám a tenyésztő szerint ezeknél a középméretű csivaváknál garantált, hogy nem lesznek nagyobbak, mint a megengedett 2,5 kiló.

Gyors közvélemény-kutatást végezve a kutyák gazdái között, ki mennyiért vásárolta kedvencét, csivavát 20 ezer forinttól elkezdve lehet kapni, de a határ a százezret is meghaladhatja. (Némi komolyságot és információt is átadva: a fajtából több méret is létezik, és minél kisebb a kutya, annál borsosabb az ára. A világ legkisebb kutyafajtájának eredetéről annyit érdemes tudni, hogy a mexikói Chihuahua állam és város nevét viselő ebeket már az aztékok idején őrzőkutyaként alkalmazták. Magyarországra csak a 20. század közepe után került.)

Yoda, Boci és a szoknyás Maja

A két hónapos Yoda és az egyéves Boci gazdája is lát némi fantáziát abban, hogy a jövőben kutyatenyésztéssel foglalkozzon. Az egyik kutyáját 70 ezerért, a másikat 45 ezer forintért vásárolta. „Mindenhova magammal viszem őket, a szobámban laknak, velem is alszanak” – mesél rajongva a kutyák iránt érzett szeretetéről a húsz év körüli lány. Arra a kérdésemre, szerinte mekkora haszon van egy-egy csivaván, nem tudott válaszolni.

Biztos, hogy jókora haszon van a kutyakiegészítők piacán. Egyedi tervezésű póló 8 ezer, strasszköves kutyabiléta 6 ezer, kutyaruha 3 ezer forinttól volt kapható a majálison. A kétéves Maja gazdája külön varrónővel varratja a kutya ruhácskáit. A majálisra is egyedi készítésű, lilásan csillogó szoknyában jelent meg a sötétbarna eb. Tudakolva, hogy mégis mennyi ruhája van a kedvencnek, a nő csak annyit felelt, elég sok.

Lávi, Cápika és a lassú Szuzi

A majálison volt minden: gyorsasági verseny, szépségverseny, bemutató, tanácsadás. „Nevezd már be!” – mondta a férfi. „Na de milyen néven?” – kérdezett vissza a nő. A civakodó pár három kutyával érkezett, a gyorsasági versenyen végül Lávi néven futott a csivavájuk – nem túl jó időt.

A négyéves – a nevére ritkán hallgató – Cápika három gazdájával érkezett. „Anyukánk látta a tévében, hogy lesz ez a majális, és azt mondta, nekünk erre kötelező eljönni” – mesélte az egyik lány. A gyorsasági versenyre is benevezték Cápitkát. Elég jó időt futott: négy másodpercen belül sprintelte végig a nagyjából húszméteres távot. Nem így Szuzi. „Szuzi, fussál már, húzz bele, gyorsabban fussál már kérlek!” – biztatással próbálta rávenni egy, a kutyájával teljesen szinkronba öltöző ötven év körüli nő kedvencét a jobb eredményre.

Roni, Joey és Mia

A hazai celebvilág mérsékelten képviseltette magát. Hamvai P. G., az esemény házigazdája csivavájához öltözött: fekete-fehér-barna, kockás mellényének színösszeállítása megegyezett kutyájának színeivel. A majális talán legizgalmasabb momentumának a sztárok és kutyáik divatbemutatója tűnt. Hamvai P. G. és Somló Tamás kislánya mellett Kustánczi Lia „szeme fényével”, Ronival, Kis Hegedűs Réka Joeyval, Bertók Maja Miával vonult fel. Aztán a „leült a hangulat, tapssal biztassuk őket” felhívás után lett csak igazi légköre a majálisnak.

A zsúfolásig megtelt teremben a több száz kutya egyszerre kezdett el ugatni a tapsolástól. Ugyancsak fülsiketítő volt, amikor Somló Tamás szájharmonikázására valamennyi kutya vonításba csapott át. „Ezt még gyakorolni kell” – konstatálta a zenész .

Hosszú lábak

Az esemény is pörgött ­– néha szervezetlenül – tovább. „Ha nő lenne, nálam nyerne! Szép hosszú lábai vannak” – minősíti Hamvai P. G. a kutyaszépségversenyre benevezett egyik csivavát. Az apró kutyafajta meglehetősen temperamentumos jellege, már-már őrült tulajdonságai a szépségversenyen is megmutatkoztak: pluszpont, taps és jutalomfalat járt azért, ha a gazdi szavára hajlandó volt leülni az eb. Ezek után már nem volt idegzetünk megvárni, amíg mind a száz benevezettet egyesével végigmustrálja a zsűri, de reméljük, azért sikerült első helyezettet találni. A szervezők bemondása szerint a rendezvényen 500 csivava vett részt.

Előítéletek ide vagy oda, nem mindet sikerült maradéktalanul eloszlatni. Arra például egyik kutya gazdájától sem sikerült épeszű magyarázatot kapni, hogy miért kell szerencsétlen állatkákat 30 fokban is farmernadrágba, pólóba agy éppen rózsaszín tütübe öltöztetni.