Tiltakoztak egy kollégium bezárása ellen Székesfehérváron

2011.05.23. 22:41
Diákok és szülők demonstráltak Székesfehérváron, a Nemes Nagy Ágnes Kollégium tervezett bezárása ellen hétfő este; a Városház-téren, a Polgármesteri Hivatal előtt petíciót, és 5500, a döntés ellen tiltakozó által aláírt ívet adtak át Földi Zoltánnak, a közgyűlés humán közszolgálati szakbizottsága elnökének.

A zöld léggömbökkel, "Mi szeretjük Fehérvárt, Fehérvár nem szeret minket?", "Ne zárják be!" feliratú táblákkal, ruhájukon a szolidaritás zöld szalagjával felvonuló kétszáz-kétszázötven diák, tanár és a kollégium szülői szervezetének tagjai az ellen tiltakoztak, hogy a város közgyűlése egyesíteni szándékozik a leánykollégiumot a József Attila Középiskolai Kollégiummal.

A közgyűlés korábbi döntése szerint a leánykollégium épületét nem adják el, azt közcélokra hasznosítaná az önkormányzat. Az összevonás ügyében a múlt héten több szakmai egyeztetés is volt, és Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester egyebek között a diákönkormányzatok vezetőivel is megbeszélést folytatott.

A demonstráción a szülői szervezet tagjai úgy fogalmaztak, hogy felháborítónak tartják a 14-18 éves fiatalok koedukált elhelyezését. Arra kérték a képviselőtestület tagjait, hogy a végső döntés meghozatala előtt gondolják végig, szülőként vajon ők támogatnának-e egy hasonló megoldást. Azt kérték, halasszák el a döntést, s vizsgáljanak meg alternatív lehetőségeket is a legmegfelelőbb megoldás érdekében.

A diákönkormányzat tagjai pedig azokat az érveket sorolták, amelyek véleményük szerint indokolttá teszik a Nemes Nagy Ágnes Kollégium továbbra is önálló intézményként való fenntartását.

Érveik között szerepelt a kollégium rendezett, szép külső, belső környezete, az intézmény évtizedes hagyományai, és az, hogy bezárásával a nem önkormányzati iskolákba járó, s most a kollégiumban lakó diákok elveszítenék kollégiumi elhelyezésüket.

Székesfehérváron az önkormányzat fenntartásában összesen 1227 férőhellyel négy kollégium működik. Az intézményekben 923 diák lakik, közülük mintegy kétszázan nem önkormányzati fenntartású iskolába járnak. A Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban a 412 férőhelyen 385 tanuló lakik.