Életfogytiglant kapott a tiszapüspöki gyilkos

2011.05.31. 13:20
Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a tiszapüspöki férfit, aki 2009 nyarán Békéscsabán hét késszúrással megölte tizennyolc esztendős korábbi élettársát.

A korábban többször büntetett, jelenleg 39 éves Lukács Csaba és a középiskolába járó lány élettársi kapcsolatban élt. Viszonyuk azonban megromlott, mivel a vádlott többször is bántalmazta élettársát. A lány 2009. április 10-én elköltözött a férfitól.

A férfi nem nyugodott bele a kapcsolat felbomlásába, telefonon és személyesen is megkereste a sértettet, azzal fenyegetve, hogy ha nem megy vissza hozzá, meg fogja ölni. A vádlott a következő hetekben rendszeresen zaklatta a lányt, és fenyegető e-maileket is küldött neki.

A sértett egy szolnoki középiskolában tanult. 2009. április 21-én a férfi megvárta az oktatási intézmény előtt a lányt, hogy rávegye, térjen vissza hozzá. A sértett nem volt hajlandó erre, ekkor a vádlott megfogta a karját, majd megfenyegette: megszurkálja a nála lévő késsel.

A veszekedésnek csak az vetett véget, hogy a lány rendőrt akart hívni. A férfi a lányt a kollégiumáig követte, ott újból szidalmazni kezdte, őt és családját is megöléssel fenyegette, majd megütötte és leköpte. A lány még aznap feljelentést tett a Szolnoki Rendőrkapitányságon a történtek miatt.

A vádlott ezt követően sem hagyott fel a lány zaklatásával, ezért a sértett 2009. május 25-én a Békéscsabai Rendőrkapitányságon is feljelentést tett. A Szolnokon történtek miatt a férfival szemben garázdaság vétsége miatt indult eljárás. A vádlott ezért elhatározta, hogy 2009. június 18-án elutazik Békéscsabára, és ráveszi a lányt, vonja vissza a rá nézve terhelő vallomását.

A békési megyeszékhelyre vele tartott öccse is, Lukács Károly. A lány lakóhelyének közelében a két férfi betért egy sörözőbe. Az italozás közben a vádlott elhatározta, megöli a lányt, ha nem megy vele haza, és nem vonja vissza a vallomását. Döntését testvérével is közölte.

Este a lány észrevette a kocsmában volt barátját és annak testvérét és értesítette a rendőrséget. A járőrök igazoltatták a két férfit, az idősebbtől el is vettek egy kést, majd – mivel más intézkedésre nem volt törvényes lehetőségük – útnak indították őket az állomás felé.

A férfiak azonban nem hagyták el a várost, s másnap egy áruházban egy kést vásároltak. Ezután újra italozni kezdtek, majd 2009. június 20-án hajnalban elmentek a házhoz, ahol a lány lakott. Az udvarra bemászva a fészerben rejtőztek el, várva, hogy a sértett egyedül maradjon. Közben megegyeztek, hogy az idősebb testvér megöli a lányt, míg öccse a ház előtt fog figyelni, és ha jön valaki, füttyel jelez majd.

A lány dél körül egyedül tartózkodott a konyhában, ekkor a vádlott egy léccel és a késsel felfegyverkezve bement és megpróbálta rávenni arra, hogy térjen vissza hozzá. A sértett a férfit meglátva segítségért kiáltott, ekkor a vádlott hétszer megszúrta, míg az áldozat unokatestvérét, aki a hangzavarra lépett be a helyiségbe, a léccel ütötte meg. A lány belehalt a sérülésekbe, a férfi pedig elmenekült a helyszínről.

A táblabíróság előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit. A vádlottat jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla, a férfi harminchárom év elteltével kérheti feltételes szabadságra bocsátását. Testvére bűnsegédként kilenc év fegyházat kapott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport