Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Német járvány: 500 válságos állapotú beteg

2011.06.02. 11:45 Módosítva: 2011.06.02. 12:48
Szinte óráról órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma.

Csütörtök délelőtti adatok szerint a Robert Koch Országos Járványügyi Intézet csaknem 2400 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. Az áldozatok száma előző estéhez képest nem változott, a járvány eddig 16 halottat követelt, közülük 14 nő.

Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Közben a járvány újabb és újabb arcát mutatja. Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik.

Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC bélbaktériumot. A Robert Koch intézet szerint mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatására, elhangzottak ugyanakkor már olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megállapítására.

Miután a Spanyolországból importált uborkát kizárták a vélt vétkesek sorából, változatlanul az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta áll a gyanú középpontjában. Erre vonatkozóan azonban a hatóságok semmilyen konkrét bizonyítékokkal nem rendelkeznek. Ezért a németországi parasztok szövetsége tiltakozásának adott hangot az általa megalapozatlannak tartott riogatások miatt, és a kormánytól - valamint az Európai Uniótól - ismételten kártérítést követelt. Csütörtöki értesülések szerint a fogyasztás drasztikus visszaesése miatt a parasztok napi vesztesége négymillió eurót tesz ki.

A brit egészségvédelmi hatóság (MPA) bejelentette, hogy brit állampolgárok is megfertőződtek. Hét esetről tudnak, köztük hárman britről, a többiek németek.

  • Vennék
  • Hírek