Barcelonába emigrált Ebobo, a gorilla

2011.06.06. 17:13
Hétfőn reggel Spanyolországba utazott Ebobo, a Fővárosi Állat- és Növénykertben született, tizenegy esztendős gorillahím. Az állatot Barcelonában tágas férőhely és két nőstény is várja. Emellett pénteken beteg gyermekeket láttak vendégül az „Áloméj az állatkertben” elnevezésű program keretében.

Már úton van Spanyolországba Ebobo, a Fővárosi Állat- és Növénykert tizenegy esztendős hím gorillája. Az állat 2000. január 18-án született Budapesten, szülei, Liesel és Golo jelenleg is a városligeti intézményben láthatóak.

Az elmúlt 11 év során a kis Ebobo méretes, mintegy 180 kg súlyú ivarérett gorillahímmé fejlődött, így eljött az ideje annak, hogy elhagyja a szülői házat, és maga is családot alapítson. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott állatkerti gorilla tenyészprogram keretében a fiatal hím jövendőbeli otthonaként a Barcelonai Állatkertre esett a választás. A katalán nagyváros állatkertjében jelenleg összesen nyolc gorilla él, közülük két nőstényt szánnak Ebobo jövendőbelijének.

Ebobót reggel az állatkerti állatorvosok altatópuska segítségével elaltatták, majd egy állatszállító ponyva és 8-10 ember közreműködésével a számára előkészített szállítóládába cipelték. A láda lezárása után a hím gorilla megkapta az „ébresztő injekciót”, majd fél órán belül rendben magához is tért.

A kifejezetten állatkerti állatok szállítására átalakított furgon ezután indult el Barcelona felé. Az ifjú gorillát a budapesti zoo két munkatársa kíséri el új otthonába: ők várhatóan a hét végén térnek haza Spanyolországból.

A budapesti gorillák a síkvidéki faj nyugati alfaját (Gorilla gorilla gorilla) képviselik. Az első két állat, a 34 éves Liesel és a 31 éves Golo 1989-ben érkeztek Budapestre. Azóta négy alkalommal szaporodtak a gorillák Budapesten, a most elszállított Ebobo volt a harmadik magyar születésű gorillakölyök. A budapesti csapat egyébként jelenleg összesen öt állatból áll.