Megerőszakoltak egy 12 éves lányt egy szentesi gyermekotthonban

2011.06.07. 10:21
Vádemelési javaslattal adta át a lezárt nyomozás iratait a szentesi rendőrség a fiatalkorúak ügyészének a szentesi gyermekotthonban történt nemi erőszak ügyében. A vád szerint egy fiatalkorú fiú két társa segítségével megerőszakolta az otthon egyik 12 éves lakóját. Az intézmény igazgatója elismerte, hogy történt valami, de szerinte nehéz megállapítani, hogy pontosan mi.

Kiskorú gyermek ellen elkövetett erőszak gyanújával nyomoz a Szentesi Rendőrkapitányság a Csongrád megyei város gyermekotthonában, értesült a Délmagyarország. A lap beszámolója szerint március 24-én este erőszakolta meg az otthony egy fiatalkorú lakója áldozatát, egy 12 éves, szintén az otthonban lakó kislányt. Értesüléseik szerint az ügyben két másik fiatalkorú fiút bűnsegédként gyanúsítanak.

A gyermekotthon igazgatója a lap megkeresésére elismerte, hogy "történt valami". A lap munkatársait azzal fogadta, hogy sejtette, előbb-utóbb felkeresik az újságírók. Az eset minősítésétől azonban elzárkózott, mondván azt a nyomozóhatóságra bízná. Leírni sem akarta a történteket, mert azzal állítása szerint veszélyeztetné a nyomozást. Valami történt, de hogy pontosan mi, azt egy gyermekkorúnál nehéz megmondani, mondta.

A rendőrség viszont nemi erőszak gyanújával nyomoz, az első számú gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte, két társa szabadlábon védekezhet. A rendőrség június 3-án lezárta a nyomozást és vádemelési javaslattal megküldte az iratokat a fiatalkorúak ügyészének.

A szentesi gyermekotthon, a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon egyik szárnya a bentlakásos intézmény. A gyermekotthonban ép értelmű és enyhén értelmi fogyatékos gyermeike, illetve utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek élnek. A Délmagyarnak nyilatkozó gyermekvédelmi szakember, Kothencz János szerint az, hogy értelmi fogyatékosok is lakják a gyermekotthont, különösen nehézzé teheti a felderítést.

A gyermekek közti szexuális zaklatás megítélése amúgy is nehézkés, Kothencz szerint ez esetben még az elkövetőt is inkább áldozatnak kell tekinteni. "Amikor a gyermekek egymás közti szexuális viselkedéséről esik szó, akkor gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ő esetük, egy rendkívül összetett és nehéz helyzet. Ezeknek a fiataloknak jelentős része, már átesik egy erős traumán, amikor a gyermekvédelmi gondoskodás küszöbére jutnak" - mondta.

Szerinte az otthonba került gyerekek többnyire olyan családokból érkeznek, ahol komoly devianciákkal élnek. "Természetes, hogy eltorzult szocializációval a gyermek maga is folytatni fogja a korábbi deviáns magatartást" - mondta.