Elfogták a patikarablót

2011.06.08. 12:06 Módosítva: 2011.06.08. 14:12
20 év börtönbüntetésre számíthat az a pesterzsébeti sorozatrabló, aki pár hét alatt egy zálogházat, majd kétszer ugyanazt a patikát rabolta ki. A férfi börtönből szabadulása után egy héttel ment újra rabolni.

A 30 éves pesterzsébeti férfi korábban lopásokért már többször volt büntetve. Legutóbbi börtönbüntetéséből május 10-én szabadult, majd nem sokkal egy zálogházat ment kirabolni. Ezután kétszer ugyanazt az erzsébetvárosi patikát rabolta ki. Az első alkalommal fegyvernek látszó tárgyal, egy játék pisztollyal fenyegette meg a patikusnőket.

Nyerges Béla, a BRFK bűnügyi főosztály rablási osztály alezredese elmondta, a rablót a patikusok segítségével sikerült elfogniuk, ugyanis miután első alkalommal rabolt a férfi, a rendőrség a patikában dolgozóknak azt tanácsolták, ne legyenek félénkek, nézzenek ki az utcára, hogy merre, milyen módon távozik az elkövető, és ha lehet, az utcán járóktól is kérjenek segítséget.

A második rablás után a patikusnők és a járókelők kisebb üldözőcsoportja a férfi után eredt, a rendőrséggel pedig mobiltelefonon tartották a kapcsolatot, és mondták, merre jár az elkövető, és hogy menekülés közben át is öltözött. A patikától pár utcával odébb végül elfogták a férfit, aki mindhárom cselekményét beismerte.

A férfi elmondása szerint a rablásokat azért követte el, mert pénzre volt szüksége, azonban a rablás után a pénzt az első kocsmában elitta. Az alezredes hozzátette, az elkövető azt hitte, tette legfeljebb 2-3 év szabadságvesztéssel sújtható, azonban a sorozatrabló nem tudta, hogy a tavaly júliusi három csapás törvény miatt a sorozatos cselekményt elkövetői legalább 20 év börtönbüntetésre számíthatnak.

Az alezredes elmondta, a tavalyi év azonos időszakához képest 30 százalékkal csökkent a rablások száma a fővárosban, az elmúlt évben 5 sorozatrablót fogtak el. Budapesten a kiemelt rablások száma csökkent, eddig 37 elkövetőt fogtak el, akikkel szemben 82 rablást bizonyítottak.