Részegségre fogta a rosszullétet

2011.06.08. 12:26 Módosítva: 2011.06.08. 13:20

Megkezdődött annak az orvosnak a pere szerdán Mosonmagyaróváron, aki csupán ittasságot állapított meg egy fiúnál, akit azután vittek kórházba, hogy kizuhant a harmadik emeletről. A fiú később belehalt sérüléseibe.

A pótmagánvád szerint az orvos foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetést követett el, amikor csupán ittasságot állapított meg a gyereknél.

A pótmagánvád szerint a gyereket a kórházban töltött három óra alatt csupán fektették, számos olyan vizsgálatot nem végeztek el rajta, amelyekkel megállapítható lett volna belső vérzése. A tárgyaláson felolvasták a magát ártatlannak valló orvos korábbi vallomását, amely szerint azt követően, hogy a mentő az intézménybe behozta a gyereket, a vele érkező hozzátartozó távozott a kórházból. A doktor közlése szerint vele csak a halál megállapítását követően közölték, hogy a gyerek nem csupán ittas, de balesetet is szenvedett. Vallomása szerint a vizsgálat során a gyerek magatartása mindenben az ittasság jeleit mutatta, semmi nem utalt arra, hogy fájdalmai volnának, fel sem merült benne, hogy bármilyen sérülést szenvedett volna.

A fiút a kórházba vivő nevelőapa úgy nyilatkozott: ők is a sajtóból tudták meg, hogy a gyerek nem egy ágyról, hanem a harmadik emeletről esett le.

A gyerek ellátásában részt vevő kórházi dolgozók mindegyike úgy nyilatkozott: egyértelműen ittas ember benyomását keltette a fiú, aki nem adta jelét fájdalomnak, azt azonban senki nem közölte velük, hogy a fiú sérülést szenvedett.

2008. márciusában házibulit tartottak egy mosonmagyaróvári ház harmadik emeletén, ahonnan tisztázatlan körülmények között kizuhant egy 13 éves fiú. A szerencsétlenül járt fiú egyedül tartózkodott abban a szobában, ahonnan kizuhant, társai már csak azt vették észre, hogy a szoba üres, ő pedig az épület előtt, a fűben hever. Miután lementek érte, feltámogatták a lakásba, és szóltak a szüleinek, hogy rosszul van, haza kellene vinni. A fiú otthon egyre rosszabbul lett, de ezt a szülei annak tulajdonították, hogy esetleg túl sok alkoholt fogyasztott. A gyereket a mentők kórházba szállították, ahol megfigyelésre benn tartották. A fiú a kórházban meghalt, halálát létfontosságú szervek sérülése és az ebből adódó belső vérzés okozta.

A fiú és társai nem árulták el sem a szülőknek, sem az orvosoknak, hogy kiesett a harmadikról.

A fiú halála után pár nappal Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház igazgatója azt mondta: diagnosztikus tévedés történt. Ugyanakkor hozzátette:  hHogy ez egyben foglalkozási szabályszegés is volt-e, azt már a rendőrségi vizsgálatnak kell kiderítenie.