Kényszergyógykezelésen a rendőrfenyegető

2011.06.14. 13:13
Kényszergyógykezelés alá helyezték azt a férfit, aki rendőrökre támadt még pénteken Vácott. A múlt pénteki történet, amiben "rendőri fegyverhasználat" is történt, több évre nyúlik vissza.

 Az elkövető ellen 2003-ban kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárás, és letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Ezt sérelmezte, ezért szabadulása után megkereste azt a rendőrt, aki elfogta. Ekkor a férfit elmebetegnek nyilvánították, ezért kényszergyógykezelésre ítélték.

A kezelés befejeztével, miután gondoksági felügyeletét is megszüntették, ismét megkereste az őt elfogó rendőrt, aki azóta nyugdíjas lett. A férfi elment az egykori rendőr házához, és megfenyegette a rendőr édesanyját, ezért feljelentették - mondta a szóvivő.

Utóbbi eset miatt akarták előállítani a váci rendőrök múlt pénteken, de ellenállt. Szatyrából elővett egy 10-12 centiméteres konyhakést és egy villáskulcsot, ezekkel fenyegette a rendőröket. Az intézkedő rendőrök ezután három figyelmeztető, majd hét célzott lövést adtak le, de az elkövető elmenekült.

Néhány utcával arrább egy másik járőr - figyelmeztető lövés után - célzott lövéssel lábon lőtte, így sikerült elfogni.

Hétfő délelőtt elrendelték a férfi ideiglenes kényszergyógykezelését. Kállai Gábor elmondása szerint ez harminc napot jelent, de figyelembe véve az ismétlődő magatartás tényét, vélhetően az eljárás végéig tart ez a kényszerintézkedés. Ha az orvosok hamarabb gyógyulttá nyilvánítanák, átszállítják egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe - tette hozzá.

Az elkövetőt hivatalos személy elleni erőszak miatt kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik - hangsúlyozta Kállai Gábor.

Az ügyészség szóvivője azt is elmondta, hogy a rendőrök fegyverhasználatának jogosságát a váci rendőrkapitányság vizsgálja, de a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség elsődlegesen azt állapította meg: a rendőrök nem követtek el bűncselekményt.

A hirado.hu péntek este számolt be arról, hogy rendőrökre támadt egy férfi Vácon. A hírportált egy olvasó tájékoztatta: munkából ment hazafelé, amikor a lakásától 30 méterre egy csapat fegyveres rendőr üldözött egy fegyveres férfit, "majd combon lőtték". Egy sarokkal odébb többek szerint öt-hét lövés is dördült, és 10-20 ezres bankjegyeket szórt el a menekülő háromnegyed három körül.