Nyugdíjas férfi írta a leszbikus blogot

2011.06.14. 16:29

Egy nappal egy népszerű szíriai leszbikus blog lelepleződése után egy másik, leszbikusok számára írt oldalról derült ki, hogy egy nős férfi szerkeszti - jelentette keddi számában a The Washington Post.

Az amerikai lap kinyomozta, hogy a Lez Get Real kiadójaként jegyzett "Paula Brooks" voltaképpen nem más, mint Bill Graber 58 éves nyugdíjas építőmunkás, a légierő egykori pilótája, aki a felesége nevén írogat. A dolog pikantériája, hogy a szíriai rezsim kegyetlenkedéseiről írt beszámolóiról ismertté vált damaszkuszi lány, Amina Arraf (valójában: Tom MacMaster) önálló blogjának elindítása előtt a Lez Get Realen publikált írásokat az arab országról.

Graber körül Amina lebukása után kezdett szorulni a hurok, hiszen Paula Brooks volt az a kulcsszemély, aki a médiában korábban igazolta a szerző hitelességét. A The Washington Post tisztázó telefonhívására egy férfihang válaszolt, amely azt állította, hogy Paula nem tud a telefonhoz jönni, mert süket, és csak az apja, vagyis az ő segítségével tud kommunikálni. Elmondása szerint a weboldal szerkesztője egy kétgyermekes nő, aki  szorongásos szociális zavarban szenved, és egy jogosítványról készült fotóval igazolta a személyazonosságát.

A szerkesztőség azonban az ingatlan-nyilvántartás alapján kiderítette, hogy az állítólagos leszbikus szerző Ohióban, nem pedig Washingtonban lakik. Végül több telefonhívás után Bill Graber kénytelen volt elismerni, hogy ő Paula Brooks.

Graber, aki a felesége elől is eltitkolta internetes időtöltését, az állította, hogy a legjobb szándékkal indította el az oldalt, mert felháborította az a bánásmód, amelyet néhány közeli ismerősének a nemi orientációja miatt el kellett szenvednie. Mint mondta, az álnévre azért volt szüksége, mert senki sem vette volna komolyan, ha kiderül, hogy a kérdéssel egy heteroszexuális férfi foglalkozik.

A homoszexuális oldalakkal való visszaélés miatt több jogvédő aktivista tiltakozott.

A The Washington Post szerint egyébként "Amina" a személyes levelezésben gyakran flörtölt "Paulával", nem tudva, hogy akárcsak ő, a másik is egy nős férfi.