Tasnádi Péter hét év börtönt kapott

2011.06.22. 13:14 Módosítva: 2011.06.22. 15:50
Hét év fegyházbüntetésre és 5,3 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte Tasnádi Péter vállalkozót a fővárosi ítélőtábla, emellett hat évre eltiltották a közügyektől. Az ítélet nem jogerős.

A vállalkozót egyebek mellett kétrendbeli emberölés előkészületében és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében marasztalta el a bíróság az ellene és társai ellen indított büntetőperben.

Tasnádi Péter elsőfokú, hatéves börtönbüntetését egyebek mellett azért súlyosította az ítélőtábla hét év fegyházbüntetésre, mert a bűncselekmények egy részét bűnszervezetben követte el. További három vádlott ítéletét is fegyházra súlyosították.

A fegyházra ítélt négy vádlott egyike sem bocsátható feltételes szabadságra.

Tasnádi Pétert másodfokon 5,3 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. Ez az összeg egymillió forinttal alacsonyabb az elsőfokú ítéletben szereplő tételnél. Az enyhítés oka egyebek mellett az, hogy a táblabíróság a sikkasztás, a lopás és a magánokirat-hamisítás vádja alól is felmentette a vállalkozót.

A fővárosi ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítélet azon részét, amely a vállalkozót hat évre eltiltotta a közügyektől.

Nem hallgatta meg az indoklást

Tasnádi Péter, akit bilincsben vezettek a bíróság elé, nem hallgatta meg az ítélet indokolását, azt megelőzően szóban jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

A Tasnádi Péter és 12 társa ellen indított per másodfokú tárgyalásán a bíró 10 vádlott ítéletét változtatta meg. Hat vádlottal szemben az ítélet jogerős.

Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2001-től 2007 végéig – személyes sérelmei megtorlásaként – bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon. A célpontok között volt Tasnádi volt felesége és annak élettársa, a feleség ügyvédje, valamint volt anyósa is, akit maró anyaggal öntöttek le.

A Fővárosi Bíróság a vállalkozót 2009. május 12-én első fokon hat év börtönbüntetésre és 6,3 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte, valamint hat évre eltiltotta a közügyektől. Tasnádi Pétert az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki visszaesőként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.

A nem jogerős másodfokú ítélet szerint a vállalkozó ezek mellett bűnös felbujtóként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közveszéllyel való fenyegetés, rongálás, csalás, személyes szabadság megsértése, közveszélyokozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete miatt.